1 av 2
- Foto: Dennis Lindbom Privat / TT / TT
2 av 2
- Foto: TT

Nya förslaget från ungdomsförbundet: Avskaffa studiebidraget

CSN-bidraget kostar 13 miljarder kronor – pengar som skulle kunna användas bättre, det tycker Liberala ungdomsförbundet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det är lätt att börja plugga i Sverige. En anledning är ju att den som studerar kan få både studiebidrag och studielån.

Det här skulle dock Liberala ungdomsförbundet vilja ändra på, de vill ta bort den del av CSN-pengarna som är ett bidrag.

– Jag tror att det skulle leda till att man tänker efter mer innan man hoppar på en utbildning. Jag har själv hoppat på utbildningar bara för att jag "hade inget bättre för mig". Då får man lite pengar, men det är bättre att man är motiverad, säger Max Sjöberg, andre vice ordförande i LUF, till Nyheter24.

Sjöberg har tillsammans med Filip Jovicic, ordförande Liberala Ungdomsförbundet Uppsala, skrivit en debattartikel om att avskaffa CSN-bidraget i UNT. De menar att det är orättvist att personer som inte studerar måste betala för att andra gör det, eftersom studiebidraget betalas med skattepengar.

Men debattartikeln har väckt starka reaktioner:

– Det man ska komma ihåg är att även om CSN skulle ersättas med ett lån skulle det fortfarande vara avgiftsfritt. Reaktionerna vi fått är som om att vi vill avskaffa grundskolan ungefär, säger Sjöberg.

Max Sjöberg menar att man skulle spara in 13 miljarder på att avskaffa bidraget. Men vad ska pengarna gå till i stället då? Det har inte förbundet kommit överens om, men Max Sjöberg lyfter fram tre grejer.

– En del skulle gå till att sänka skatten på arbete, jag skulle också vilja se satsningar på försvaret och en mer generös migrationspolitik, säger han till Nyheter24.

LUF har en hel del idéer som väcker uppmärksamhet. Tidigare har en avdelning föreslagit att incest och nekrofili ska bli lagligt och nyligen startade förbundet sin kampanj om att avkriminalisera droger.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
Luf
/
CSN
/
Tycker du CSN-bidraget ska tas bort?
Tack för din röst!