Riksrevisionen tycker det är 50 miljarder kronor för lite i regeringens budget.
1 av 3
Riksrevisionen tycker det är 50 miljarder kronor för lite i regeringens budget. - Foto: TT / TT
Det kan bli tufft för bland annat asylmottagningen.
2 av 3
Det kan bli tufft för bland annat asylmottagningen. - Foto: TT
Även pensioner kan sänkas.
3 av 3
Även pensioner kan sänkas. - Foto: TT

Hoppsan! Saknar Stefan Löfven 50 miljarder kronor i sin budget?

Regeringen har planerat dåligt, det tycker Riksrevisionen som menar att det saknas 50 miljarder kronor.


De flesta har någon gång suttit där i slutet på månaden och tvingats käka nudlar. Det är trist när pengarna tar slut.

Nu är det regeringen som räknad dåligt, anser Riksrevisionen. Det betyder att det kommer saknas 50 miljarder kronor till vård, skola och omsorg, det menar Riksrevisionen som skrivit på DN Debatt.

De tycker att regeringen inte tagit tillräckligt mycket hänsyns till hur mycket vård, skola och omsorg kommer att kosta.

"Om kommunernas utgifter i stället ska kunna svara mot hur befolkningsstorleken och ålderssammansättningen förändras behöver de öka med 50 miljarder kronor utöver vad som ligger i regeringens prognos fram till 2020" skriver Riksrevisionen på DN Debatt.

pengar regeringen

Det är under de närmsta fyra åren som det sammanlagt kan saknas 50 miljarder. Riksrevisionen tror att det kan leda till en massa problem.

Försvaret, asylmottagningen, lägre pensioner och bostadssituationen är bara några grejer som kan bli sämre till följd av det här, enligt Riksrevisionen skriver Dagens Juridik.

"Om ambitionen är att kommunerna ska kunna behålla dagens välfärdsnivå 2020 så krävs en höjning av kommunalskattesatsen med i genomsnitt 2 procentenheter. Alternativt måste statsbidragen till kommunerna höjas med 50 miljarder kronor." skriver Riksrevisionen i Dagens Nyheter.

Finansminister Magdalena Andersson menar att det inte alls saknas 50 miljarder. Enligt henne är anledningen till att resultatet skiljer sig åt att Riksrevisionen och Regeringen räknar på olika saker.

"I själva verket går vi med överskott om 78 miljarder år 2020", skriver Andersson.

Läs hela hennes inlägg här:


Läs om hur mycket politikerna själva tjänar och hur mycket pengar regeringen satsar på polisen.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du regeringen planerat dåligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.