1 av 2
- Foto: TT
Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för.
2 av 2
Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för. - Foto: TT

Camilla Läckberg till hård attack mot Jimmie Åkesson: "Hur fräck och okunnig kan man vara?"

Camilla Läckberg rasar mot SD-ledaren efter att han talat väl om Astrid Lindgren.


Sverigedemokraterna har haft stora framgångar de senaste åren. Men det är verkligen inte alla som tycker om SD eller partiledaren Jimmie Åkesson.

På fredagen publicerades en stor artikel i Expressen, där Jimmie Åkesson pratade om sitt familjeliv. Där tog han upp författaren Astrid Lindgren som en av sina stora förebilder.

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, sa Åkesson i intervjun, och han menar också att han läser för sin son varje dag.

– Jag är väldigt glad för det. Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, säger Åkesson till Expressen.

Det fick författaren Camila Läckberg att rasa.

"Hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som "sin". Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för?", skriver Läckberg på Instagram.

Hon skriver också att Lindgren stod upp för utstötta och svaga, och att det märks i hennes böcker:

"Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Det Jimmie missar är att Jonathan är toleransen och Katla är intoleransen. Och Rasmus som är föräldralös, fattig och har rakt istället för lockigt hår, får ett hem. Maddicken som är född priviligierad, är blind för att det skulle finnas någon skillnad mellan henne och Lus-Fia. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras"

Men Sverigedemokraterna är inte speciellt imponerade av Läckbergs kritik. Partiets informationsasvarige Henrik Gustafsson säger till Nyheter24 att han gläds över att Läckberg lägger ner "tid och energi på att kommunicera ut sin upprördhet".

– Samtidigt har jag svårt att förstå att hon i någon mening diskvalificerar Jimmie Åkessons subjektiva upplevelse och hans personliga relation till Lindgrens olika verk. Jag vet inte riktigt vad det är för "mall" Läckberg hänvisar till som i praktiken innebär att alla människor måste ha samma typ av känslomässiga upplevelse, säger Gustafsson till Nyheter24.

Läs Läckbergs inlägg här:

Nyligen auktionerade Jimmie Åkesson ut en middag på Tradera – och den blev riktigt dyr. Läs mer om det här.

/
Relaterat
Håller du med Läckberg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

1 timme sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

1 timme sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.