Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Camilla Läckberg till hård attack mot Jimmie Åkesson: "Hur fräck och okunnig kan man vara?"

- 16/12/2016, 14:35 -
1 av 2

TT

Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för.
2 av 2

Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för.

TT

Camilla Läckberg rasar mot SD-ledaren efter att han talat väl om Astrid Lindgren.

Sverigedemokraterna har haft stora framgångar de senaste åren. Men det är verkligen inte alla som tycker om SD eller partiledaren Jimmie Åkesson.

På fredagen publicerades en stor artikel i Expressen, där Jimmie Åkesson pratade om sitt familjeliv. Där tog han upp författaren Astrid Lindgren som en av sina stora förebilder.

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, sa Åkesson i intervjun, och han menar också att han läser för sin son varje dag.

– Jag är väldigt glad för det. Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, säger Åkesson till Expressen.

Det fick författaren Camila Läckberg att rasa.

"Hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som "sin". Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för?", skriver Läckberg på Instagram.

Hon skriver också att Lindgren stod upp för utstötta och svaga, och att det märks i hennes böcker:

"Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Det Jimmie missar är att Jonathan är toleransen och Katla är intoleransen. Och Rasmus som är föräldralös, fattig och har rakt istället för lockigt hår, får ett hem. Maddicken som är född priviligierad, är blind för att det skulle finnas någon skillnad mellan henne och Lus-Fia. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras"

Men Sverigedemokraterna är inte speciellt imponerade av Läckbergs kritik. Partiets informationsasvarige Henrik Gustafsson säger till Nyheter24 att han gläds över att Läckberg lägger ner "tid och energi på att kommunicera ut sin upprördhet".

– Samtidigt har jag svårt att förstå att hon i någon mening diskvalificerar Jimmie Åkessons subjektiva upplevelse och hans personliga relation till Lindgrens olika verk. Jag vet inte riktigt vad det är för "mall" Läckberg hänvisar till som i praktiken innebär att alla människor måste ha samma typ av känslomässiga upplevelse, säger Gustafsson till Nyheter24.

Läs Läckbergs inlägg här:

View this post on Instagram

Översta bilden är från @niklassvensson73 's intervju idag i @expressen med Jimmie Åkesson. Undre är från en artikel i Expressen om Astrid Lindgren. Och hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som "sin". Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren. Hon var klok, modig och hon stod upp för de svaga och de utstötta. Hon stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in. Jimmie säger att han läser Astrid Lindgren för sin son Nils 3 år. Berättar han för Nils om vem Astrid var? Vad hon stod för? Hur modigt hon försvarade de svaga? Eller vill han bara att han ska se bullerbyvärlden med röda stugor, eller flaggstången med svenska flaggan och Ida som kan se ända till Mariannelund? Astrid beskrev Sverige. Ja. Röda stugor och svenska flaggan. Men bortom symbolerna fanns ett budskap som ringer starkt och klart. Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Det Jimmie missar är att Jonathan är toleransen och Katla är intoleransen. Och Rasmus som är föräldralös, fattig och har rakt istället för lockigt hår, får ett hem. Maddicken som är född priviligierad, är blind för att det skulle finnas någon skillnad mellan henne och Lus-Mia. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras. Jag tror att Astrid skulle dela min syn. Att vi måste ha en flyktingpolitik som på ett värdigt sätt kan ta emot människorna som kommer. Att det måste debatteras och anpassas till det vi har möjlighet till. Att det finns saker som måste förändras. Jag skriver under på allt detta. Finns ABSOLUT saker som måste förändras i vår flyktingpolitik. Men SD är inte den rätta vägen dit. De har ett skyltfönster utåt, med åsikter de vet den frustrerade väljaren som inte är rasist kan ansluta sig till. Deras verkliga åsikt och värdegrund kommer dock fram när de tror ingen hör, eller när de blir på pickalurven. #KentEkeroth

A post shared by Camilla Läckberg (@lackberg) on

Nyligen auktionerade Jimmie Åkesson ut en middag på Tradera – och den blev riktigt dyr. Läs mer om det här.

Håller du med Läckberg?