Onsdag 10 Aug
Stockholm

Camilla Läckberg till hård attack mot Jimmie Åkesson: "Hur fräck och okunnig kan man vara?"

1 av 2
Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för.
2 av 2
Läckberg undrar om Åkesson verkligen förstår vad Astrid Lindgren stod för. Foto: TT

Camilla Läckberg rasar mot SD-ledaren efter att han talat väl om Astrid Lindgren.

Kommentera (271)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna har haft stora framgångar de senaste åren. Men det är verkligen inte alla som tycker om SD eller partiledaren Jimmie Åkesson.

På fredagen publicerades en stor artikel i Expressen, där Jimmie Åkesson pratade om sitt familjeliv. Där tog han upp författaren Astrid Lindgren som en av sina stora förebilder.

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, sa Åkesson i intervjun, och han menar också att han läser för sin son varje dag.

– Jag är väldigt glad för det. Jag tror att det är väldigt bra för barn att läsa just Astrid Lindgren, för det är på en så fantastisk nivå. Dessutom är det en så viktig del av vårt kulturarv. Det beskriver vårt lands utveckling på ett sätt som få andra barnboksförfattare egentligen har lyckats med, säger Åkesson till Expressen.

Det fick författaren Camila Läckberg att rasa.

"Hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som "sin". Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för?", skriver Läckberg på Instagram.

Hon skriver också att Lindgren stod upp för utstötta och svaga, och att det märks i hennes böcker:

"Det onda mot det goda. Tolerans. Mänsklighet. Kärlek. Det Jimmie missar är att Jonathan är toleransen och Katla är intoleransen. Och Rasmus som är föräldralös, fattig och har rakt istället för lockigt hår, får ett hem. Maddicken som är född priviligierad, är blind för att det skulle finnas någon skillnad mellan henne och Lus-Fia. Allt i Astrids verk går rakt emot det SD står för, men Jimmie försöker göra henne till deras"

Men Sverigedemokraterna är inte speciellt imponerade av Läckbergs kritik. Partiets informationsasvarige Henrik Gustafsson säger till Nyheter24 att han gläds över att Läckberg lägger ner "tid och energi på att kommunicera ut sin upprördhet".

– Samtidigt har jag svårt att förstå att hon i någon mening diskvalificerar Jimmie Åkessons subjektiva upplevelse och hans personliga relation till Lindgrens olika verk. Jag vet inte riktigt vad det är för "mall" Läckberg hänvisar till som i praktiken innebär att alla människor måste ha samma typ av känslomässiga upplevelse, säger Gustafsson till Nyheter24.

Läs Läckbergs inlägg här:

Nyligen auktionerade Jimmie Åkesson ut en middag på Tradera – och den blev riktigt dyr. Läs mer om det här.

Håller du med Läckberg?
Tack för din röst!
Kommentera (271)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.