Onsdag 28 Jul
Stockholm

Margot Wallström får hård kritik – är med på antisemitlista

Margot Wallström är med på den stora listan.
1 av 3
Margot Wallström är med på den stora listan. Foto: TT/Simon Wiesenthal-centret
2014 var Björn Söder med.
2 av 3
2014 var Björn Söder med. Foto: TT
Margot Wallström har begärt att utomrättsliga avrättningar i Israel ska utredas.
3 av 3
Margot Wallström har begärt att utomrättsliga avrättningar i Israel ska utredas. Foto: TT

Sveriges utrikesminister delar lista med nazister – men även med FN:s säkerhetsråd.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu är Sveriges utrikesminister Margot Wallström i blåsväder. Ministern har nämligen placerats på institutet Simon Weisenthal-centrets årliga lista över Israel-fientliga och antisemitiska uttalanden och händelser under 2016.

Med på listan finns också den amerikanska nazisten Richard Spencer och det växande antisemitiska våldet i Nederländerna.

Längst upp på listan finns FN:s säkerhetsråd, som röstade för ett fördömande av israeliska bosättningar på palestinskt område. Enligt Simon Weisenthal-centret är detta ett förnekande av judisk historia. Även Barack Obama får hård kritik eftersom USA lade ner sin röst vid omröstningen.

Margot Wallström hamnar på listan eftersom hon efterfrågat oberoende utredning av utomrättsliga avrättningar som gjorts av israelisk polis. Enligt rapporten betyder detta att Wallström tycker mer synd om terrorister än om terrorismens offer.

2014 hamnade Sverigedemokraternas dåvarande partisekreterare Björn Söder på listan efter att ha gjort uttalanden där han antydde att judar inte kudde vara svenskar.

Björn Söder.

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, sa Söder till Dagens Nyheter då.

När Björn Söder var med på listan kommenterade han det så här.

Är det rätt att Wallström är med på listan?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela