Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4280
reaktioner idag

Hårdare tag mot frånvaron – nu ska föräldrarna få veta direkt om elever skolkar

Regeringen vill få ordning på skolket. Håltimmarna kommer bli färre, och kontakten med vårdnadshavare kommer bli snabbare.

SKOLK

Nu ska regeringen ta hårdare tag mot skolk och ogiltig frånvaro – och det kommer bli bra mycket tuffare för den som inte gillar att gå på lektionerna. En ny undersökning har nämligen visat att skolket i svenska skolan inte minskar alls.

På en pressträff på måndagen presenterades en ny utredning, som föreslår att föräldrar eller vårdnadshavare direkt ska få reda på när ett barn skolkar. Precis så funkar det redan nu på flera skolor runt om i Sverige, men nu ska det alltså bli obligatoriskt.

– Det har sett olika ut i olika kommuner och olika skolor. Nu gör vi det som faktiskt får ner frånvaron och förebygger lång frånvaro. Att underrätta föräldrarna är en framgångsfaktor, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Nyheter24.

I vissa familjer kan det ju göra situationen värre om föräldrarna får reda på om barnen skolkar, hur ser du på det?

– Det viktigaste är att man tidigt tar tag i orsakerna till att en elev är frånvarande. För det kan vara hemmaförhållanden som gör att man inte går till skolan. Men då har skolan ett ansvar att samhället griper in, antingen med socialtjänst eller på annat sätt.

Hade du själv ogiltig frånvaro när du gick i skolan?

– Ja. Jag hade under en period det ganska tufft hemma, eftersom min mamma låg på sjukhus en bit hemifrån. Det var när skolan upptäckte det som de hittade sätt för mig att jobba, och då blev skolan en viktig och bra plats för mig, säger Fridolin till Nyheter24.

Du har väl koll på hur pass mycket svenska ungdomar skolkar? Annars kan du läsa om det här!


Vill du veta vilka väljarna litar mest på när det gäller skolan? Det kan du läsa här!

Är det här bra?

Mer:

Sonny, 18: Ni vuxna fattar inte vilken press vi unga lever under