Onsdag 18 Maj
Stockholm

5 vidriga folkmord som vi aldrig någonsin får glömma

Stalin och Hitler
Hitler och Stalin. Foto: TT/AP

Miljontals människor har mördats av politiska skäl. Här är några av de mörkaste stunderna i mänsklighetens historia.

Kommentera (64)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Mao Zedong – 48-78 miljoner döda

I Kina har Mao fortfarande en hjältestatus – men utomlands förknippas han mest med död och ondska. Mao skickade inte bara miljoner meningsmotståndare till koncentrationsläger och avrättningar, hans uselt planerade och genomförda politiska reformer dödade miljoner kineser.

Siffrorna om hur många som fick sätta livet till i kommunistdiktaturens Kina under Maos regim 1949-76 är inte helt klart, men det kan handla om så många som 78 miljoner.

2. Josef Stalin – 40 miljoner döda

Paranoid, makttörstig och fullkomligt galen. Sovjetunionens ledare Josef Stalin är verkligen en av de otäckaste människorna i världshistorien. Diktatorns utrensingar ledde till miljontals oskyldiga skickades till arbetsläger i Gulagen – andra fick ett nackskott. Runt 40 miljoner människor fick sätta livet till under Stalins långa regeringstid.

3. Adolf Hitler – elva miljoner döda

Hur många som fick dö på grund av nazistdiktatorn Adolf Hitler är omdiskuteras. Runt elva miljoner människor, varav sex miljoner judar, dödades av nazisterna i dödsläger runt om i Europa. Dessutom satte Tyskland 1939 igång andra världskriget, en konflikt som kostade över 60 miljoner människor livet.

4. Leopold II av Belgien – cirka 10 miljoner döda

”Slaktaren i Kongo” orsakade obeskrivligt lidande när han bestämde sig för att förslava ursprungsbefolkningen i det centralafrikanska landet i slutat av 1800-talet. I den tortyr, sadism och fruktansvärda grymhet som följde fick miljoner människor sätta livet till. Det är oklart hur många som dog, men det lär röra sig om 8-15 miljoner människor.

5. Ismail Enver Pasha

Under första världskriget genomfördes flera folkmord i Turkiet av militärjuntan. Runt två miljoner assyrier, greker och armenier dödades.

Andra folkmord och händelser som dödat miljontals:

Djingis Khans krig

Det är omöjligt att säga hur många som dog under Mongolernas gigantiska erövringskampanjer under medeltiden. Djingis Khan och hans efterkommande lyckades under kort tid lägga Kina, Persien, Mellanöstern och Östeuropa under sig, och man räknar med att ungefär 40 miljoner människor dog under krigen.

Koloniseringen av Amerika

Det har diskuterats flitigt om detta ska räknas som ett folkmord. Men vi vet att när Europas stormakter ville dela upp Amerikas naturtillgångar och göra kontinenten kristen dog miljoner människor i sjukdomar, i slaveri, i krig och utrensningar. Vissa forskare menar att det kan handla om så många som hundra miljoner döda.

Nordkorea

Kommunistdiktaturen Nordkorea har plågat sitt isolerade folk i över 70 år. Under diktatorn Kim Il Sung mördades runt 1,5 miljoner politiska motståndare. Hur många som dött sedan dess i mord, svält och i koncentrationsläger är oklart.

En ny undersökning visar att många svenskar längtar efter en stark ledare som bryter mot regler – läs mer om det här.

Kommentera (64)
Kopiera länk
Dela