Fler borde använda kondom, anser folkhälsoministern.
1 av 3
Fler borde använda kondom, anser folkhälsoministern. - Foto: Pixabay / TT Bild
Gabriel Wikström är sjukvårds- och folkhälsominister.
2 av 3
Gabriel Wikström är sjukvårds- och folkhälsominister. - Foto: TT Bild
Kondom skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.
3 av 3
Kondom skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. - Foto: Pixabay

Ministern om könssjukdomen som kan bli obotlig: "Vill slå ett slag för kondom"

Folkhälsoministern är orolig över att den allvarliga könssjukdomen sprids alltmer. Nu vill han att fler använder kondom.


Könssjukdomen gonorré ökar allt mer. Under förra året var antalet anmälda fall det största sen 1987. Det här oroar folkhälsominister Gabriel Wikström, inte minst för att gonorré kan bli obotligt, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare.

– Gonorré är en allvarlig sjukdom i sig. Vi vill inte se en ökad spridning, säger Wikström till Nyheter24.

– Det är inte minst oroande då vi sett en ökning av antibiotikaresistens när det gäller gonorré. Det är mycket allvarligt.

Ministern menar att sjukdomen antagligen sprids mer eftersom allt färre använder kondom. Det kan bland annat bero på att folk inte är lika rädda för att smittas av HIV.

– Vi har sett att kondomanvändandet har minskat. Det oroar mig. Även om man använder andra preventivmedel vill jag slå ett slag för kondomen, säger han, och fortsätter:

– Jag tror att en minskad oro för att få HIV och att behandlingen av HIV blir allt mer effektiv är en del i att kondomanvändningen minskar.

Alla som ligger har så klart ett ansvar att skydda sig, men även landstingen kan bidra till att stoppa spridningen av könssjukdomar, anser ministern.

– Att jobba med att stoppa och förhindra HIV, gonorré och sexuellt överförbara sjukdomar är en del av landstingens uppdrag, och det måste landstingen själva klara av att prioritera pengar till när vi nu skjutit till mer pengar på totalen, säger Wikström till Nyheter24.

Testa om klarar dessa 10 frågor – annars borde du aldrig ha sex och läs om hur mycket du kan få betalt för din sperma här.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd att få en könssjukdom?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.