Väljarna gillar inte vinster inom vården.
1 av 2
Väljarna gillar inte vinster inom vården. - Foto: TT
Civilminister Ardalan Shekarabi.
2 av 2
Civilminister Ardalan Shekarabi. - Foto: TT

Unik mätning: Över hälften av väljarna dissar vinster i vården

Publicerades: 9 Feb 2017, 17:34

Bort med vinsterna inom vården – det är väljarnas dom i en ny undersökning. Men i riksdagen finns inget stöd för att begränsa vinsterna.


Ska privata välfärdsföretag som finansieras med skattemedel få ta ut vinst? Det är en fråga som debatterats ordentligt senaste tiden.

Regeringen vill se ett vinsttak i välfärden, men kritiken från företagen har varit hård. Samtidigt finns det inte stöd i riksdagen för vinsttak, efter att Sverigedemokraterna svängt i frågan.

Men nu kommer en ny unik undersökning som visar att regeringen har väljarnas stöd när man vill begränsa vinsterna i vården.

Hela 52 procent är ganska eller mycket negativa till att privata vårdinrättningar tar ut vinst, enligt en ny mätning som Novus gjort på beställning av organisationen Skiftet. Bara 42 procent är mycket eller ganska positiva till att vårdföretag går med vinst. Nu har gräsrotsrörelsen Skiftet dragit igång en namninsamling för att stoppa vinster inom vården.

– Den här mätningen visar tydligt att svenskar inte vill ha vinster inom vården. Nästan 19 000 svenskar har på kort tid skrivit under vår namninsamling för att stoppa privatiseringar, säger Robin Zachari, kanslichef för Skiftet, till Nyheter24.

Men det finns ju inte stöd i riksdagen för att hindra företag från att ta ut vinster?

– Politiker som vill ta bort vinsterna får inte vika sig innan det är avgjort. Det är dessutom en långsiktig fråga, och vi jobbar långsiktigt, säger Zachari.

Civilminister Ardalan Shekarabi har under en längre tid drivit frågan om vinsbegränsning i välfärden. Han konstaterar att det finns ett stort tryck för att begränsade vinster i vården, och beklagar att regeringen inte har stöd för sin politik i riksdagen.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

– Jag ser med oro på den cementerade blockpolitiken som är direkt skadlig för vårt land. Människor förväntar sig att vi politiker hittar lösningar och inte låsningar, säger Shekarabi till Nyheter24.

Så tycker svenska folket om att vårdföretag kan ta ut vinst:

Mycket positiv: 14%

Ganska positiv: 29%

Ganska negativ: 28%

Mycket negativ: 24%

Källa: Novus

/
/
Relaterat
Är du för vinster i vården?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

Flygvärdinnans skarpa varning till föräldrar – låt inte barnen göra det här: "Vidrigt"

Ska du ut och resa med barn framöver? Då har en anonym flygvärdinna en tydlig uppmaning kring vad du verkligen inte bör låta den lilla göra ombord. – Det är vidrigt, säger hon till The Sun.

Assange närmare en utlämning till USA

Julian Assange har kommit ett steg närmare en utlämning till USA. Storbritanniens högsta domstol har avslagit Wikileaks-grundarens överklagande av utlämningsbeslutet.

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Norrtälje: Polisen rapporterar om fylleri / lob

"I Handen omhändertogs en berusad man.", skriver polisen på sin hemsida.

Eksjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Plycka på riksväg 32", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.