Hård kritik mot Moderaternas utspel om rökning – nu backar partiet

- 14/02/2017, 12:05
Folkhälsoministerns förslag om olika tobaksförbud kritiserades i Facebook-video.
1 av 4

Folkhälsoministerns förslag om olika tobaksförbud kritiserades i Facebook-video.

TT/Facebook

Den ursprungliga kommentaren som drog till sig uppmärksamhet.
2 av 4

Den ursprungliga kommentaren som drog till sig uppmärksamhet.

Facebook

Redigerad kommentar.
3 av 4

Redigerad kommentar.

Facebook

''Stockholmsnytt'' sände videon i i torsdags och skämtade med folkhälsoministern.
4 av 4

''Stockholmsnytt'' sände videon i i torsdags och skämtade med folkhälsoministern.

Facebook

En kommentar på Moderaterna Stockholms Facebook har fått stor uppmärksamhet – nu har partiet ändrat sitt uttalande.

Det var i torsdags som Moderaterna i Stockholm la upp en skämtsam, men hårt kritiserande, video på Facebook där de gick till attack mot folkhälsominister Gabriel Wikström. Videon kritiserade regeringens planer på att förbjuda rökning på uteserveringar.

Att passiv rökning utomhus är lika farligt som inomhus menar Moderaterna i Stockholm är felaktigt.

När vissa kommentarer som kallade videon löjlig började rulla in kommenterade Moderaterna att det inte finns ett enda bevis för att rökning utomhus orsakar passiv skada. Moderaterna har backat från uttalandet, men kommentaren ligger fortfarande kvar.

Kommentaren har dock ändrats till ’’ang rökning ute finns det inte tillräckligt starka belägg för att det skadar passivt’’.

Om ni backat från uttalandet, varför ligger kommentaren kvar?

– Jag säger inte att det inte är farligt, kommentaren var slarvig och vi ändrade den igår kväll, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef Moderaterna Stockholm till Nyheter24.

Enligt Vårdguiden.se kan passiv rökning förvärra allergi och astma och det ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och lungcancer.

Thorsson håller med om att passiv rökning är farligt, men menar att det inte finns tillräckligt bra forskning för att kunna veta hur passiv rökning fungerar utomhus.

– Den forskning som det hänvisas till är sådan om passiv rökning inomhus, och så har man antagit att samma skulle gälla passiv rökning även utomhus. Om staten ska besluta om ett förbud måste den hänvisa till något som stämmer, säger han.

Även om avsikten inte var att påstå att passiv rökning inte är skadligt, tror ni inte att uttalandet kan tolkas som att ni inte inser värdet av att folk röker mindre?

– Det är en bra och viktig diskussion, men det den här videon kritiserar är varför ministern vill förbjuda andra tobaksalternativ om han vill minska rökningen. Det finns ingen forskning som entydigt tyder på att det skulle vara farligt med passiv rökning utomhus och det vi menar är att de belägg som finns inte är tillräcklig för att legitimera ett förbud, säger han.

Nyligen sa Gabriel Wikström att han ville ha rättvisemärkt porr – läs mer om det här!

Tycker du att vi ska ha rökförbud på uteserveringar?