Politik.
Sverigedemokrater är mer kriminella än alla andra partier tillsammans.

SD-politiker dubbelt så kriminella som andra partier tillsammans

Sverigedemokraternas riksdagsgrupp är minst sagt överrepresenterade i brottsstatistiken. Nyheter24 har kartlagt alla riksdagsledamöter som dömts för brott – i samtliga partier.


När Nyheter24 nyligen listade alla i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp som haft problem med rättvisan var det många som hörde av sig och undrade om vi kunde göra en liknande granskning på alla andra partier.

Så det gjorde vi.

Vi har kollat upp samtliga riksdagsledamöter för samtliga partier. Vi har undersökt skanvanker, rättsfall och åtal på samma vis som vi undersökt Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Och resultatet?

I Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har sex personer dömts för brott. Ytterligare fem har haft olika problem med rättvisan, som du kan läsa om här.

I övriga riksdagspartier har vi hittat en politiker som dömts för brott. Det gäller Moderaternas Michael Svensson, som 2005 dömdes för skattebrott.

Ytterligare två riksdagsledamöter har hamnat i trubbel med rättvisan och utsatts för tvångsåtgärder. Det gäller Centerpartiets Anders Åkesson som blev av med körkortet efter en fortkörning 2015, och moderaten Sten Bergheden har förbjudits att ha hästar, efter att en miljöinspektör uppmärksammat vanvård 2007.

Av Sverigedemokraternas 49 ledamöter har elva stycken haft problem med rättvisan på olika vis. Bland de andra 300 i riksdagen var siffran tre stycken.

Med andra ord har mer än dubbelt så många sverigedemokrater haft problem med rättvisan än företrädare för alla andra partier tillsammans.

Ska man vara petig har även 16 riksdagspolitiker i en enkät gjort av Aftonbladet erkänt att de struntat i att betala tv-licensen. Dock var en majoritet av dem (nio stycken) sverigedemokrater.

Ytterligare tre riksdagsledamöter har misstänkts för brott utan att åtal väckts, och 2013 erkände Liberalernas Maria Arnholm att hon vid två tillfällen anlitat svart städhjälp.

TT

Nyligen gick komikern Jonas Gardell till angrepp mot just Sverigedemokraterna – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du förvånad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler tror på stigande bopriser

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

2 timmar sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.