Birgitta Ohlsson har flera tips till "duktiga flickor" som störs av pojkar.
1 av 3
Birgitta Ohlsson har flera tips till "duktiga flickor" som störs av pojkar. - Foto: TT Bild / TT Bild
Birgitta Ohlsson har flera tips till "duktiga flickor" som störs av pojkar.
2 av 3
Birgitta Ohlsson har flera tips till "duktiga flickor" som störs av pojkar. - Foto: TT Bild / TT Bild
Hon menar att det är lärarnas ansvar att pojkar inte stör.
3 av 3
Hon menar att det är lärarnas ansvar att pojkar inte stör. - Foto: TT Bild

Birgitta Ohlssons tips till flickor i skolan: "Inte din roll att skapa ordning"

Birgitta Ohlsson, Liberalerna, har tips till flickor som blir störda i skolan när pojkar är stökiga.


Många elever tycker att det är stökigt i skolan. Skolverket har gjort en undersökning där 80 000 niondeklassare deltog och sex av tio klagar på att andra elever stör, skriver Sveriges Radio.

Bland niondeklassare är flickor mer missnöjda än pojkar med skolan, något som Liberalernas Birgitta Ohlsson känner igen. Hon har nyligen skrivit boken "Duktiga flickors revansch".

Hon anser att det är ett problem när tjejer tvingas sitta mellan stökiga killar för att skapa lugn och ro i klassrummen. Istället är det lärarna som borde ta större ansvar:

– Föräldrar måste börja att ställa krav på pojkar och sluta att curla dem genom livet. Skolan måste ha lika höga förväntningar på pojkar som flickor att sköta sig, plugga hårt och ta vara på sitt liv, säger Ohlsson till Nyheter24, som påpekar att det också finns "duktiga pojkar" som får för lite uppmärksamhet.

birgitta ohlsson flickor skolanBildkälla: TT Bild

Hon har flera tips till "duktiga flickor" som blir störda av pojkar i skolan:

– Prata med lärarna direkt. Det är inte din roll som ung tjej att skapa ordning och reda i klassrummet. Du är i skolan för att få kunskap – inte för att agera ”hjälpgumma” åt lärare som abdikerat från lärarrollen. Det är lärarens ansvar att se till att det råder studiero i klassrummet. Duktiga flickor ska inte sättas mellan stökiga pojkar för att lugna ner stämningen. Vägra vara kuddflicka!

Har det någon betydelse för jämställdhet att studieron är dålig?

– Absolut! Om unga tjejer redan i skolan har låga förväntningar på att de ska bli respekterade och upplever att skolan ser genom fingrarna när oftast stökiga killar stör deras studier är det svårare att kräva sin rätt som vuxen, säger Ohlsson till Nyheter24.

Läs också om den nya studien som visar att elever tror att pojkar är smartare än flickor. och läs Birgitta Ohlssons debattartikel om att stödet till kvinnor i konfliktområdet måste stärkas.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Ohlsson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.