1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: TT

SSU vill ha mer stöd till elever som mår dåligt: "Finns ett tabu"

Philip Botström, som nyligen själv kom ut med sin psykiska ohälsa, vill att ungdomars problem tas på allvar.


Att känna sig orolig, stressad eller ledsen och inte riktigt känna att man har någon att prata med är tyvärr något många unga lever med dagligen.

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg tog ungdomsförbundet SSU upp frågan om att man måste förbättra hälsan bland elever på svenska skolor. Det ska ske genom fler kuratorer, skolpsykologer och fler hälsokontroller.

– Den psykiska ohälsan bland unga ökar just nu. Ska man kunna vända kunskapsresultaten måste man må bra. Ju fler unga som mår dåligt nu, desto större är risken för att hamna i långvarig utanförskap och få sämre chanser att klara sin i framtiden, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Nyheter24.

SSU:s ordförande Philip Botström.

SSU har nu fått igenom förslaget på Socialdemokraternas kongress, och Botström hoppas att Sveriges elever i både grundskolan och gymnasiet kommer att märka skillnad redan nästa år.

– Det finns ett stort tabu när det gäller psykisk ohälsa, många vågar inte söka den hjälp som finns. Vi vill addera det psykiska perspektivet till de hälsokontroller som finns, eftersom det ofta saknas, fortsätter Botström.

I januari i år stod Philip Botström i centrum för en skandal, där han åkt taxi för 7 900 kronor för att vara med på ett möte han sedan inte gick på. Efteråt berättade han att han haft problem med just psykisk ohälsa, och haft svårt att stiga upp på morgonen.

Vad har du för råd till en person som går i högstadiet och som tycker det är ett helvete att stiga upp på morgonen?

– Ingenting blir bättre av att hålla de här känslorna för sig själv. Jag vet hur det är att knyta handen i fickan och inte berätta hur man mår. Det är först nu när jag kommit ut med min psykiska ohälsa som jag är på bättringsvägen. Det finns verkligen ett ljus i tunneln. Det kanske känns pissigt just nu, men med det här beslutet kan vi hjälpa fler ungdomar som mår dåligt.

/
/
SSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna efter skottlossning

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

2 timmar sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.