Ett brott som ger fängelsestraff kan leda till utvisning för utländska medborgare.
1 av 4
Ett brott som ger fängelsestraff kan leda till utvisning för utländska medborgare. - Foto: TT/Pixabay
– I grund och botten krävs det att man begått ett brott där straffet är fängelse, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt till Nyheter24.
2 av 4
– I grund och botten krävs det att man begått ett brott där straffet är fängelse, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt till Nyheter24. - Foto: Södertörns tingsrätt
3 av 4
- Foto: Pixabay
4 av 4
- Foto: TT

Det här är vad som krävs för att en brottsling ska kunna utvisas

Utländska medborgare som begår brott i Sverige riskerar att utvisas. Men för att det ska vara möjligt är det en mängd faktorer som ska stämma.


När det beslutas om en person ska utvisas på grund av ett brott hen har begått är det flera saker som det tas hänsyn till.

Framför allt hur pass allvarligt brottet är, men också vad det finns för hinder för utvisning och vad personen i fråga har för anknytning till Sverige.

– Det beror mycket på vem personen är, i grund och botten krävs det att man begått ett brott där straffet är fängelse. Det krävs också att gärningen är av sådant slag att man kan fortsätta begå brott, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt till Nyheter24.

Svenska medborgare, oavsett om de är födda i Sverige eller inte, är skyddade till att stanna av grundlagen.

Det innebär att en svensk medborgare aldrig kan utvisas. För att utvisning av en brottsling över huvud taget ska vara aktuell krävs det att denna är utländsk medborgare.

– Mord, grovt narkotikabrott och liknande leder i princip alltid till utvisning. Men det är en massa andra omständigheter som också ska beaktas, om man har bott i Sverige länge och har barn och familj här blir man sällan utvisad, säger Fredrik Nydén.

Fem kriterier som måste uppfyllas för att en brottsling ska utvisas:

- Hen är inte svensk medborgare
- Hen har inte barn och familj i Sverige
- Brottet är allvarligt och leder till fängelse
- Det finns risk för att personen kommer att begå fler brott
- Migrationsverket bedömer inte att det är farligt för personen att återvända till hemlandet


Flera partier vill skärpa utvisningskraven, läs mer om det här.

/
Är det rätt att utvisa brottslingar?
Tack för din röst!