Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"F*ck SD!" Här är vad svenska artisters åsikter sagt om SD

- 31/07/2017, 13:30 -

Många svenska artister och kändisar har tagit tydligt avstånd från Sverigedemokraterna. Här är några av de mer kända.

Håkan Hellström: 

Håkan Hellström är inte direkt känd för att vara någon politisk kämpe, men ett och annat politiskt uttalande finns faktiskt. I oktober 2010 blev det stor uppståndelse när Göteborgs popkung rökte i videon till singeln “River en vacker dröm”. 

Hellström sa då detta till Aftonbladet. 

Vi har väl större problem i Sverige än att jag tar en cigg. Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och de jiddrar om en cigg”.

TT

Little Jinder: 

När Little Jinder uppträdde i Sölvesborg 2016 fick hon feeling och avfyrade ett mycket SD-kritiskt budskap från scenen. 

 "Jag får väl säga något när jag är här i Sverigedemokraternas högkvarter: Fuck you!", sa hon då, enligt Sydöstran

TT

Erik Lundin: 

Hip hop-stjärnan Lundin var en av dem som peppade Adam Tensta att göra sin uppmärksammade protest mot TV4 2015. Efteråt sa Lundin detta till Aftonbladet

– Jag var en av de som sa till honom att göra det, den här protesten behövdes. En gång i tiden var det inte accepterat att göra rasistiska uttalanden, nu kommer de hela tiden och Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Det har blivit helt rumsrent. Kolla bara vad som hände i Trollhättan.


Zara Larsson:

Sveriges största popstjärna just nu brukar inte ha några problem med att uttrycka sig politiskt. En av de vassaste uttalandena från Larsson kom i början av februari 2015, när hon satt i närheten av en SD-politiker som blev intervjuad

"Sitter bredvid den ÄÄCKLIGASTE SD:aren som gör en intervju för "samtiden". Jag har seriöst inga ord för vad han säger "off the record". Han är högt uppsatt. Vidrigaste åsikterna jag hört någonsin. SD är rasister punkt slut", skrev Larsson då på Twitter.

TT

Noel Flike och Ludwig Kronstrand: 

Noel och Ludwig från superheta Hov1 gillar inte heller Sverigedemokraterna. Ludwig har sagt detta om SD: 

"Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Punkt. Dom har ju liksom folk i deras parti som offentligt och stolt uttrycker sina sina vidriga åsikter"

Och Noel har berättat att sagt så här när han träffade på en sverigedemokrat på en restaurang: 

"Jag gick fram till honom och sa 'förlåt om jag stör i maten men jag måste säga att jag inte håller med dig i något, inte ett litet uns i min kropp håller med dig, jag hoppas för guds skull att ni inte vinner nästa val och jag tycker att dina åsikter är vidriga'"

Instagram

Niklas Strömstedt: 

Strömstedt är inte heller något fan av SD. I programmet Så mycket bättre sjöng han en låt som var starkt kritisk till Sverigedemokraterna och deras anhängare. Efteråt skrev han detta i ett öppet brev till partiet: 

"Ni får kalla mig vad ni vill. Men jag tror på riktigt att alla människor har rätt att finnas till”.

TT

Ulf Lundell: 

2014 såg det länge ut som att det skulle bli nyval. Det fick rockgubben Ulf Lundell att ta avstånd från Sverigedemokraterna. Lundell hotade att förbjuda sin egen låt Öppna landskap om SD skulle få över 20 procent av rösterna.

"Då finns det inga öppna landskap här längre", skrev Lundell på sin blogg 2014.


TT

Tänker du som en sverigedemokrat? Testa här!

Borde fler artister uttrycka sig politiskt?