- Foto: TT

Så hög lön får du om du gör lumpen

Funderar du på att rycka in? Då kan du vänta dig en ganska saftig ersättning!


Funderar du på att göra lumpen? Eller vet du redan nu att du är en dem som ska ställa upp och skydda gränserna? Då har vi goda nyheter till dig!

Sedan 2005 har lönen för att göra lumpen varit oförändrad, men år 2017 beslutade regeringen att lönen skulle höjas med det dubbla. Det innebär att du som ska göra värnplikten nu kommer att få 146 kronor om dagen, vilket motsvarar ungefär 4380 kronor i månaden.

– Det finns all anledning att göra den här justeringen i och med att det inte förändrats sen 2005, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio. 

Men det slutar inte där! Den summa pengar man får när man slutar sin utbildning höjs också. Det gör att du som gör lumpen nio månader kommer få 35-40 000 kronor när du är klar. Du som gör lumpen i elva månader får 45-50 000 kronor. 

Det gör att den totala lönen för att göra lumpen kan vara så hög som 100 000 kronor. 

– Det är väldigt viktigt att vi förbereder den här nya verksamheten på ett så bra sätt som möjligt, säger Peter Hultqvist till SR. 

Sugen på att göra lumpen? Här är allt du kommer tvingas göra

/
/
Relaterat
Vill du göra lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.