- Foto: TT

Så hög lön får du om du gör lumpen

Funderar du på att rycka in? Då kan du vänta dig en ganska saftig ersättning!


Funderar du på att göra lumpen? Eller vet du redan nu att du är en dem som ska ställa upp och skydda gränserna? Då har vi goda nyheter till dig!

Sedan 2005 har lönen för att göra lumpen varit oförändrad, men år 2017 beslutade regeringen att lönen skulle höjas med det dubbla. Det innebär att du som ska göra värnplikten nu kommer att få 146 kronor om dagen, vilket motsvarar ungefär 4380 kronor i månaden.

– Det finns all anledning att göra den här justeringen i och med att det inte förändrats sen 2005, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio. 

Men det slutar inte där! Den summa pengar man får när man slutar sin utbildning höjs också. Det gör att du som gör lumpen nio månader kommer få 35-40 000 kronor när du är klar. Du som gör lumpen i elva månader får 45-50 000 kronor. 

Det gör att den totala lönen för att göra lumpen kan vara så hög som 100 000 kronor. 

– Det är väldigt viktigt att vi förbereder den här nya verksamheten på ett så bra sätt som möjligt, säger Peter Hultqvist till SR. 

Sugen på att göra lumpen? Här är allt du kommer tvingas göra

/
/
Vill du göra lumpen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kund pantade sexleksak på Ica – mötet med butikschefen: ”Udda”

Israel kallar hem sin FN-ambassadör

Israel kallar hem sin FN-ambassadör för efter vad landet upplever som försök från FN att "tysta ner" information om Hamas sexuella våld.

"Tusenlappen räcker inte så långt längre"

Matpriserna har skjutit i höjden igen. Prisökningen i februari var den högsta på nästan ett år. Tusenlappen räcker inte så långt längre, säger Marie Friberg som precis har handlat för veckan.

Umeå: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 523, Strömbäck.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om knivlagen, Göteborg

1 timme sedan
"Polisen får larm om att en knibeväpnad man följer efter tre personer i Brämaregården.", skriver polisen på sin hemsida.

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

1 timme sedan
Argentinas regering har på uppdrag av president Javier Milei stängt ner den statliga nyhetsbyrån Télam – enligt presidenten "ett språkrör för tidigare vänsterregeringars propaganda".