Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyller du 18 nästa år? Då måste du ha koll på det här!

- 11/09/2017, 13:28
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Att fylla 18 är ett superstort steg. Men det finns ett och annat du måste tänka på!

Att fylla 18 är en av livets stora milstolpar. Inte nog med att du blir myndig, nu tar du också dina första ordentliga steg mot att bli vuxen. Som 18-åring måste man på allvar börja ta hand om sig själv och andra runt omkring en. Det finns några saker du ska tänka extra noga på. 

1. Du kommer att få rösta

Den 9 september 2018 är det riksdagsval, kommunval och landstingsval, och fyller du 18 innan dess kommer du få rösta för första gången. Att rösta är bland det viktigaste du gör som medborgare, och det är verkligej skitviktigt att du gör det. 

Osäker på vad du ska rösta på? Tänk efter vilka frågor som är viktigast för dig, vilken typ av samhälle du vill ha, och kolla sedan upp vad partierna tycker – det kan du göra redan nu. Följ också debatter på tv och på nätet och känn efter vilken eller vilka politiker du har mest förtroende för. 

Desto mer du vet, desto mindre är risken att du ångrar dig efteråt. 

2. Du får ta körkort!

Det här har du säkert redan stenkoll på, men nästa år kommer du kunna ta körkort för personbil. Men om du är sugen kommer du också kunna ta mc-körkort. Se bara till att övningsköra ordentligt och plugga teori!

3. Du får gifta dig

Sugen på lite juridisk tvåsamhet? När du fyllt 18 får du faktiskt gifta dig med din bae (förutsatt att hen också är över 18) utan att någon kan säga något om det. 

4. Cigg, snus och alkohol

Det här har du kanske också redan koll på, men från och med 18-årsdagen får du köpa tobak i affären om du visar upp leg. Du får även köpa alkohol på krogen (om du kommer in alltså). Dock får du vänta tills 20-årsdagen innan du får köpa alkohol på systemet. 

5. Du kanske måste börja ta hand om dig själv

Den här kanske känns lite tyngre. Från dagen du fyller 18 har faktiskt inte dina föräldrar längre ett ansvar att försörja dig. Tekniskt sett är du en självständig vuxen individ som ska kunna klara dig på egen hand. Men förhoppningsvis har du gott om vänner och familj omkring dig som hjälper dig. 

Att fylla 18 kanske inte direkt innebär att man blir vuxen över en natt. Men det är ett stort steg. Glöm bara inte bort att du fortfarande är mycket ung, att det inte är någon brådska med någonting här i livet och att du faktiskt inte vet allting. Du har ditt livs bäst år framför dig, se till att njut!

Nu höjs studiebidraget! Så mycket mer kommer du få!