- Foto: TT

Regeringen storsatsar på unga: "Ekonomin går väldigt starkt"

Svensk ekonomi går som tåget. Och nu ska ungdomarna få ta en del av kakan. Nyheter24 har pratat med finansminister Magdalena Andersson.


Det går bra för svensk ekonomi just nu, och finansminister Magdalena Andersson har råd att lägga penga på nya reformer i höstens budget. Och nu satsar regeringen hårt på unga. 

Redan sedan tidigare står det klart att studiemedlet höjs med 300 kronor i månaden, och att skolungdomar nu ska få åka gratis buss på sommarlovet

Och idag presenterades ännu en reform för unga. Regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att 18-åringar utan arbete ska kunna få studielån för att ta körkort.

– Det här är ett vallöfte från oss som vi nu infriar. För att få jobb är det viktigt med körkort, och då ska man kunna ta körkort även om man inte kan få hjälp av sina föräldrar, säger finansminister Magdalena Andersson till Nyheter24

Att låta ungdomar utan jobb få ta CSN kommer att kosta 600 miljoner kronor de närmaste tre åren. 2019 kommer fler ungdomar innefattas av nya reglerna, men det finns i nuläget inga planer på att låta alla medborgare ta CSN-lån för körkort. 

– Vi börjar så här, så får vi se hur det utvecklar sig. Det är bra om man tar körkort tidigt, så man kan ju se det här som ett incitament för att ta körkort tidigt. 

Och även om Andersson inte vill avslöja om Sveriges unga kan vänta sig fler storsatsningar menar hon att svensk ekonomi rullar på bra och att ungdomar därmed får känna av det. 

– Vi vill vara väldigt tydliga med att svensk ekonomi går väldigt starkt och vi vill använda det till reformer. Förra finansministern Anders Borg ville sänka studiemedlet, jag höjer det med 300 kronor. Det är skillnad på politik där, säger Andersson. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med ekonomin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.