Onsdag 30 Nov
Stockholm

Regeringen storsatsar på unga: "Ekonomin går väldigt starkt"

. Foto: TT

Svensk ekonomi går som tåget. Och nu ska ungdomarna få ta en del av kakan. Nyheter24 har pratat med finansminister Magdalena Andersson.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det går bra för svensk ekonomi just nu, och finansminister Magdalena Andersson har råd att lägga penga på nya reformer i höstens budget. Och nu satsar regeringen hårt på unga. 

Redan sedan tidigare står det klart att studiemedlet höjs med 300 kronor i månaden, och att skolungdomar nu ska få åka gratis buss på sommarlovet

Och idag presenterades ännu en reform för unga. Regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att 18-åringar utan arbete ska kunna få studielån för att ta körkort.

– Det här är ett vallöfte från oss som vi nu infriar. För att få jobb är det viktigt med körkort, och då ska man kunna ta körkort även om man inte kan få hjälp av sina föräldrar, säger finansminister Magdalena Andersson till Nyheter24

Att låta ungdomar utan jobb få ta CSN kommer att kosta 600 miljoner kronor de närmaste tre åren. 2019 kommer fler ungdomar innefattas av nya reglerna, men det finns i nuläget inga planer på att låta alla medborgare ta CSN-lån för körkort. 

– Vi börjar så här, så får vi se hur det utvecklar sig. Det är bra om man tar körkort tidigt, så man kan ju se det här som ett incitament för att ta körkort tidigt. 

Och även om Andersson inte vill avslöja om Sveriges unga kan vänta sig fler storsatsningar menar hon att svensk ekonomi rullar på bra och att ungdomar därmed får känna av det. 

– Vi vill vara väldigt tydliga med att svensk ekonomi går väldigt starkt och vi vill använda det till reformer. Förra finansministern Anders Borg ville sänka studiemedlet, jag höjer det med 300 kronor. Det är skillnad på politik där, säger Andersson. 

Är du nöjd med ekonomin?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.