Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart höjs bensinskatten – så mycket mer kommer det kosta

- 22/09/2017, 16:04 -

Nu blir det snart dyrare att ta bilen till jobbet eller affären. Och det kan handla om hundratals kronor.

I veckan släppte regeringen sin stora budget för 2018. Bland de mer uppmärksammade nyheterna fanns gratis cellprovhöjt barnbidrag och att kostnaden för invandringen sjunker kanonmycket

Men vissa saker blev inte speciellt uppmärksammade – som till exempel att skatten på bensin snart kommer att höjas. 

För två år sedan bestämde regeringen att bensinskatten ska höjas varje år, oavsett vad riksdagen tycker eller vad inflationen ligger på. Det gör att det kommer bli dyrare att tanka nästa år. 

– Vi har historiskt låga råvarupriser, så skattehöjningen har kunnat passera utan att alla märkt av det. När priserna sticker upp igen kommer skattehöjningen bli mycket mer märkbar, säger Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarnas förening, till Nyheter24

Och det kan bli riktigt dyrt. För ett hushåll som kör sammanlagt 2 000 mil eller mer om året kommer bensinen kosta 500 kronor mer nästa år. 

Det gör att var tredje hushåll i Sverige drabbas. Sett över de senaste tre åren blivit tanken minst 2 250 kronor dyrare för den som tankar 95 eller 98 oktan. 

– Slår hårt mot folk som bor på glesbygden, där det ofta inte finns något bra alternativ till bilen, säger Linder till Nyheter24.

Snart kan tv-licensen skrotas helt och hållet – läs mer om det här!

Tycker du detta är okej?