Måndag 10 Maj
Stockholm

5 anledningar till att Kurdistan borde bli självständigt

De politiska partierna är överens, och det kurdiska folket har sagt sitt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Det kurdiska folket vill ha självständighet

I veckan hölls en folkomröstning om att bilda en självständig kurdisk stat i norra Irak. 92 procent av de kurdiska medborgarna röstade ja, skriver Dagens Nyheter.  Det är tydligt att självständighet är det kurdiska folkets vilja. 

2. Kurder har rätt till sitt språk och kurdisk utbildning

Kurdiska är officiellt språk i Irak, men inte i något annat land. I Turkiet riskerar den som talar eller lär ut kurdiska att råka illa ut, och kurdiska bokstäver är fortfarande olagliga i Turkiet.

3. För hundra år sedan blev kurderna blåsta

Efter första världskriget såg det ett tag ut som att kurderna skulle få ett eget land. Men när västmakterna skulle dela upp det besegrade Ottomanska imperiet var naturresurser viktigare än språk och kultur. Kurderna blev därför uppdelade i flera olika länder. 

4. Kurderna har kämpat mot IS

De kurdiska styrkorna har varit mycket viktiga i kriget mot IS, och håller just nu på med en belägring av IS-huvudstaden Raqqa. 

5. Kurdistan är ett land

Kurderna har under lång tid varit en del av mellanösterns historia och kultur – och det är ett land lika mycket som något annat land i regionen. Girighet, krig och diskriminering från grannländerna och från västvärlden har stoppat Kurdistan från att bli en självständig nation. 

I Sveriges riksdag finns det brett stöd för kurdisk självständighet, enligt Ekot. Det är dags för svenska politiker att visa sitt öppna stöd för ett självständigt Kurdistan. 

Tycker du Kurdistan ska bli självständigt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela