Så förbereder du dig inför mönstringen

2017 återinförde regeringen skyldigheten att genomföra en grundutbildning i värnplikt. Nu har många ungdomar kallats till mönstring.


För sju år sedan beslutade riksdagen att man inte längre var skyldig att tjänstgöra i försvaret. Nu är det dock nya tider och cirka 6 000 ungdomar kommer att kallas till mönstring under hösten.

Mönstringen består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Det är ungefär som ett inträdesprov för att försvaret ska kunna avgöra vad just du skulle kunna göra hos dem. Det här gäller dig som fyller 18 år i år och är svensk medborgare oavsett kön. 

Var dessa tester genomförs beror på var i landet du är bosatt, men de städer som är aktuella i höst är Stockholm och Kristianstad. Försvaret bjuder på resa, mat och sovplats om det är så att man skulle behöva stanna över.

Under mönstringen får du bland annat träffa sjuksköterska, läkare och psykolog så att de ska kunna se att du har de psykiska och fysiska förutsättningarna som behövs. 

7 saker du inte ska glömma packa ner:

1. Din legitimation.

2. Glasögon och eller linser om du har nedsatt syn. Även intyg och journalkopia på andra betydande hälsotillstånd.

3. Du kommer att bli svettig under fystestet så glöm inte träningskläder.

4. Lämna inte tandborsten hemma om det blir så att du behöver sova över.

6. CV med meriter och dina betyg.

7. Körkort och andra certifikat.

Ungefär 1 500 av ungdomarna som kallats till mönstring kommer att gå vidare till värnpliktsutbildningen som hålls sommaren 2018. 

Om man vid mönstringen blir antagen till en grundutbildning med värnplikt så är man skyldig att genomföra utbildningen. Om man inte gör det eller avbryter utbildningen utan giltig anledning kan man straffas med böter eller till och med fängelse. 

Har du inte blivit kallad? 

Det är bara ett fåtal som faktiskt blir kallade. Men det finns självklart andra sätt att engagera sig på om du vill det . Mer information om mönstring och värnplikt finns på Rekryteringsmyndighetens hemsida.

Snart kanske du slipper höra på dina föräldrars gamla historier om lumpen och skapa dina egna minnen! 

/
/
Vill du mönstra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Köttimperiets saftiga miljardtillgångar – så mycket tjänar Scans vd

Så ska USA få använda svenska militärbaser

Amerikansk militär ska få rätt att använda delar av vissa svenska militärbaser. Regeringen hoppas att ett avtal ska kunna signeras i Washington nästa vecka.

Betongvägg rasade – gravid kvinna död i skalv

En gravid kvinna har dött efter att hon och hennes familj träffats av en betongvägg som rasade under jordskalvet i södra Filippinerna. Skalvet utlöste en tsunamivarning, som senare kunde avblåsas.

Morgonens nyheter 3 december

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

1 timme sedan
Ett par i 50-årsåldern utsattes på lördagskvällen för ett rån i sitt hem i skånska Vellinge. Flera maskerade gärningspersoner beväpnade med ett pistolliknande föremål trängde in i deras villa.

Polisen rapporterar om brand, Härryda

1 timme sedan
"Fullt utvecklad brand i Rävlanda", skriver polisen på sin hemsida.