Fredag 16 Apr
Stockholm

Nya beslutet: Nu kommer nationella proven bli mycket viktigare

Resultatet på nationella proven kommer väga mycket tyngre i slutbetyget än tidigare.
Resultatet på nationella proven kommer väga mycket tyngre i slutbetyget än tidigare. Foto: TT (Montage Nyheter24)

Regeringen ogillar "betygsinflation" och vill därför att de nationella proven ska avgöra vilket betyg eleverna får till en högre grad.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nationella proven är extremt stressigt för många elever i grundskolan och på gymnasiet – och nu kommer de avgöra mycket mer av betyget än någonsin tidigare.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om att det fuskas oerhört mycket – och avancerat – på just nationella proven. Det kan du läsa om här

Nationella proven kommer spela en större roll i betygssättningen.

TT

Regeringen vill nu sätta stopp för det som de kallar "betygsinflation". Det innebär i korta drag att alldeles för många elever får "för höga betyg". Exempelvis får många ett högre betyg i matte än vad de presterat på nationella proven.

Därför beslutar de under onsdagen att de nationella proven ska styra betygen betydligt mer än vad de gör idag.

– Fördelen är förstås att det blir lite mer likvärdigt över hela landet och att betygen blir mer rättvist satta, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), till SVT.

Anna Ekström. Bildkälla: TT

Alla som någon gång skrivit nationella proven vet att det ofta beror på dagsform, men nu ska alltså det här provet till stor del avgöra vad eleven får i slutbetyg. Lärarna tvingas i stort sett styra betygen enligt resultatet eftersom skollagen skrivs om.

Just det får kritik och många menar att det blir svårt för lärarna att få en bild av elevernas samlade kunskap – och inte bara vid ett provtillfälle. 

Många friskolor har pekats ut som de som har störst problem med den så kallade "betygsinflationen", men skillnaderna ska enligt statistik vara extremt små. Friskolornas riksförbund till helt stoppa regeringens förslag.

– Om du har ett system där läraren inte får göra en vidare bedömning än bara provresultatet så kan ju det uppfattas som att det inskränker lärarnas möjligheter att faktiskt utöva sitt yrke, säger Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund, till SVT.

Hur skulle ditt slutbetyg se ut? Bildkälla: TT

Gymnasieminister Anna Ekström vill förtydliga att det inte bara handlar om att nationella provet ska avgöra hela betyget, men att det är "bra prov som speglar bredden och djupet i kursplanerna".

Läs också om 16-årige Jakob som kan ha lurat hela Sverige med ett gammalt nationellt prov som spreds på sociala medier.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att det är rätt att göra så?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela