Stockholm

Mattias Karlsson om SD-raset: "En liten dipp"

Bild på Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson. Grafik bredvid honom visar en pil som pekar nedåt.
1 av 2
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: TT
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl på plats på Luis de Geer i Norrköping där Sverigedemokraterna har kongress.
2 av 2
Karl Anders Lindahl på plats i Norrköping. Foto: Nyheter24

Sverigedemokraternas kongress är i full gång – men det går minst sagt halvbra för partiet i opinionsmätningarna.


Läs mer

I helgen har Sverigedemokraterna kongress i Norrköping. SD-politiker från hela landet har samlats för att ta beslut om hur partiets politiska program ska se ut i valrörelsen.

Men det är ett parti med problem som nu samlats. 

När SD hade kongress sist, i november 2015, hade partiet en av sina absoluta toppar i opinionen, och låg runt 20 procent i flera mätningar. Nu ser det annorlunda ut. 

Sverigedemokraterna har senaste tiden backat i flera mätningar, i Sifos senaste mätning fick SD inte ens 15 procent. En mätning som Aftonbladet publicerat visar att stödet för SD sjunkit med 6,1 procentenheter bara på ett år. 

Sverigedemokraterna ligger fortfarande över valresultatet från 2014, men jämfört med hur det sett ut de senaste åren är nedgången tydlig. 

När Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, höll tal inför SD-medlemmarna på fredagsmorgonen gjorde han sitt bästa för att förklara nedgången. 

– Vi har den senaste tiden kunnat notera en liten dipp i opinionsmätningarna. Kanske är det så att vissa väljare har låtit sig charmas av de falska löftena från Stefan och Ulf, sa Karlsson i sitt tal. 

Han var också tydlig med att han inte tror på de experter som säger att Sverigedemokraternas storhetsdagar är förbi. 

– Exakt samma experter sa också att vi aldrig skulle klara riksdagsspärren, att Brexit aldrig skulle kunna hända, och de skrattade åt tanken på att Donald Trump skulle kunna bli president. 

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl på plats i Norrköping. 

Lyssna på en längre intervju med just Mattias Karlsson här!

Tror du SD kommer öka igen?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.