Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Stalkers ska stoppas med fotboja

- 30/11/2017, 08:01 -
En kvinna utsatt för en stalker.

Morgan Johansson, inrikes- och justitieminister har ett nytt förslag om hur stalkers ska stoppas.

Montage Shutterstock/TT

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson har lagt fram ett lagförslag för att stoppa stalkers.

Ungefär var tionde svensk har någon gång varit utsatt en stalker, enligt en studie som BRÅ gjorde 2006 och omfattade 4 000 personer i åldrarna 18-79 år. Majoriteten av de utsatta är kvinnor, och oftast av någon de är bekanta med.

Men trots de oroande siffrorna är det sällan gärningsmän som dömts till kontaktförbud åtalas för att ytterligare ha stridit mot kontaktförbudet och får konsekvenser. Bara i fjol beräknas ungefär 5 000 personer ha överträtt kontaktförbud, men bara drygt 2 000 ledde till åtal, enligt åklagarmyndigheten.

Nu vill justitie- och inrikesminister Morgan Johansson förändra detta med ett nytt lagförslag, rapporterar Aftonbladet.

Förslaget är att allt fler ska bära fotboja. Åklagaren ska dessutom kunna förlänga tiden för att bära denna till ett år.

Regeringen föreslår fotboja på fler personer dömda till besöksförbud.
Bild: TT

Lagen om besöksförbud ändrades egentligen redan 2011. De personer som överträdde sina kontaktförbud skulle förses med fotboja, men sedan dess har endast sju personer fått utvidgat kontaktförbud med elektronisk övervakning. 

Morgan Johansson menar att det krävs hårdare sanktioner för att skydda kvinnorna.

 – Vi har sett ett antal tragiska fall där män söker upp sina före detta partners och begår allvarliga våldsbrott eller kanske till och med dödar. Varje sånt fall är ett mycket stort misslyckande för samhället och därför behöver vi ha bättre bevakningsmöjligheter mot de här männen, säger Morgan Johansson till Aftonbladet.   

Tekniken får dock kritik från både åklagare och poliser som menar att fotbojorna är verkningslösa, samt att tekniken dessutom är omodern och undermålig. Men Johansson står fast vid förslaget och utgår ifrån att tekniken kommer förbättras, skriver Aftonbladet.

TV: Så får du reda på om någon har stalkat dig på Facebook

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att fotboja är en bra lösning?