Torsdag 2 Dec
Stockholm

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth frias efter krogslagsmålet

Kent Ekeroth frias
Hovrätten friade Ekeroth. Foto:

SD-toppen Kent Ekeroth dömdes i somras i tingsrätten för misshandel. Nu friar hovrätten politikern. Här är allt du behöver veta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kent Ekeroth kommer inte behöva skaka galler eller betala böter efter det krogbråk han var inblandad i förra året – det har hovrätten idag bestämt. 

I somras fann tingsrätten Ekeroth skyldig, och dömde SD-toppen till dagsböter för ringa misshandel, men hovrätten friar alltså Ekeroth.

 Enligt Aftonbladet menar hovrätten att Ekeroth har slagit en person med öppen näve, men att detta skedde i nödvärn, alltså självförsvar. 

Bråket ägde rum i kön på utestället Solidaritet den 24 november 2016. Övervakningsfilm från kvällen visar hur Ekeroth närmar sig en man i kön och att tumult uppstår. 

Kent Ekeroth har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2010, och har länge ingått i partiets absoluta elit. 

Men detta innebär inte att Ekeroth är tillbaka i värmen. Enligt SvD uppmanar Sverigedemokraterna nu Ekeroth att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar till TT.

Enligt partiet har Ekeroth också betett sig illa i partiet senaste tiden, och ignorerat en direkt uppmaning från partiledaren Jimmie Åkesson, något som också skadat förtroendet. 

På eftermiddagen stod det klart att Ekeroth lämnar sin plats i justitieutskottet. Det berättar han i en intervju med Samnytt (tidigare Avpixlat). I intervjun menar han också att han blivit attackerad av "vänsterns stormtrupper".

Tror du Kent Ekeroth kommer sitta kvar i SD?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela