Sverigedemokraternas Kent Ekeroth frias efter krogslagsmålet

- 01/12/2017, 10:15 -
Kent Ekeroth frias

Hovrätten friade Ekeroth

SD-toppen Kent Ekeroth dömdes i somras i tingsrätten för misshandel. Nu friar hovrätten politikern. Här är allt du behöver veta.

Kent Ekeroth kommer inte behöva skaka galler eller betala böter efter det krogbråk han var inblandad i förra året – det har hovrätten idag bestämt. 

I somras fann tingsrätten Ekeroth skyldig, och dömde SD-toppen till dagsböter för ringa misshandel, men hovrätten friar alltså Ekeroth.

 Enligt Aftonbladet menar hovrätten att Ekeroth har slagit en person med öppen näve, men att detta skedde i nödvärn, alltså självförsvar. 

Bråket ägde rum i kön på utestället Solidaritet den 24 november 2016. Övervakningsfilm från kvällen visar hur Ekeroth närmar sig en man i kön och att tumult uppstår. 

Kent Ekeroth har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2010, och har länge ingått i partiets absoluta elit. 

Men detta innebär inte att Ekeroth är tillbaka i värmen. Enligt SvD uppmanar Sverigedemokraterna nu Ekeroth att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar till TT.

Enligt partiet har Ekeroth också betett sig illa i partiet senaste tiden, och ignorerat en direkt uppmaning från partiledaren Jimmie Åkesson, något som också skadat förtroendet. 

På eftermiddagen stod det klart att Ekeroth lämnar sin plats i justitieutskottet. Det berättar han i en intervju med Samnytt (tidigare Avpixlat). I intervjun menar han också att han blivit attackerad av "vänsterns stormtrupper".

Tror du Kent Ekeroth kommer sitta kvar i SD?