Kent Ekeroth frias
Hovrätten friade Ekeroth

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth frias efter krogslagsmålet

SD-toppen Kent Ekeroth dömdes i somras i tingsrätten för misshandel. Nu friar hovrätten politikern. Här är allt du behöver veta.


Kent Ekeroth kommer inte behöva skaka galler eller betala böter efter det krogbråk han var inblandad i förra året – det har hovrätten idag bestämt. 

I somras fann tingsrätten Ekeroth skyldig, och dömde SD-toppen till dagsböter för ringa misshandel, men hovrätten friar alltså Ekeroth.

 Enligt Aftonbladet menar hovrätten att Ekeroth har slagit en person med öppen näve, men att detta skedde i nödvärn, alltså självförsvar. 

Bråket ägde rum i kön på utestället Solidaritet den 24 november 2016. Övervakningsfilm från kvällen visar hur Ekeroth närmar sig en man i kön och att tumult uppstår. 

Kent Ekeroth har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2010, och har länge ingått i partiets absoluta elit. 

Men detta innebär inte att Ekeroth är tillbaka i värmen. Enligt SvD uppmanar Sverigedemokraterna nu Ekeroth att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar till TT.

Enligt partiet har Ekeroth också betett sig illa i partiet senaste tiden, och ignorerat en direkt uppmaning från partiledaren Jimmie Åkesson, något som också skadat förtroendet. 

På eftermiddagen stod det klart att Ekeroth lämnar sin plats i justitieutskottet. Det berättar han i en intervju med Samnytt (tidigare Avpixlat). I intervjun menar han också att han blivit attackerad av "vänsterns stormtrupper".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Kent Ekeroth kommer sitta kvar i SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.