Delad bild på sedlar och en kvinna som studerar.
Nu höjs studiebidraget. - Foto: TT

Nu är det klart! Studiebidraget höjs ordentligt nästa år

Riksdagen sa ja till förslaget om att höja studiebidraget för alla som går på gymnasiet, högskola och universitet.


Det har varit snack om det länge, men nu är det definitivt klart. Nästa år kommer Sveriges högskole- och universitetsstudenter och alla som går på gymnasiet få mer pengar i plånboken.

Idag röstade riksdagen ja till förslaget.

Flera hundra i månaden!

Japp, du som går på gymnasiet kommer få hela 200 kronor mer i månaden med start höstterminen 2018. För dig som går på högskolan eller universitetet och tar ut studiebidrag får en ökning på 295 kronor i månaden. 

– Det är bra av flera skäl. Vi vet att studenter är en grupp som har varit eftersatt, och som faktiskt går back varje månad. Vi vet också att det här är viktigt för personer som kommer från hem där det inte är en självklarhet att man ska studera, säger Vänsterpartiets Ali Esbati, som varit med och förhandlat fram ökningen med regeringen. 

Kommer kosta över en miljard

Men hur mycket kommer detta kosta nu då? Jo, nästa år kommer höjningen kosta skattebetalarna drygt en halv miljard. Från och med 2019 kommer kostnaden vara 1,1 miljarder per år. 

Det kommer kosta en halv miljard, sen 1,1 miljard införs på helår. 

– Det är väldigt väl använda pengar, säger Esbati, som menar att fler som kommer från hem med låg studievana kommer vilja läsa efter gymnasiet. 

Vill du ha jobb? Här är några jobb du ska plugga till!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!