Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aktiv högerextremist jobbar som mattelärare – utreds av skolan

- 11/12/2017, 09:27

Mannen, som är i 30-årsåldern, är aktiv inom det öppet rasistiska Nordisk Alternativhöger.

En man i 30-årsåldern, som jobbar som mattelärare på en skola i Örebro län, är också grundare till den högerextrema och rasistiska rörelsen Nordisk Alternativhöger. Det avslöjar idag P3 Nyheter. 

I en podd som släppts av rörelsen har mannen bland annat sagt att ”kvinnor är funtade på ett speciellt sätt som gör att de inte riktigt är lämpade för att ta stora politiska beslut.” och att narcissism är kopplat till homosexualitet. 

Mannen hyllar också det fascistiska slagordet "vi måste värna om vårt folks fortlevnad och en framtid för vita barn."

– Jag ser mig själv som anställd av en arbetsgivare som jag ska utföra en uppgift åt, det vill säga undervisa i matematik. Den uppgiften gör jag enligt konstens alla regler tror jag, säger mannen i en intervju med P3. 
Mannen medger också att han är redaktör för rörelsens sajt. 

Det är i nuläget inte klart om mannen kan fortsätta jobba, men gymnasieskolan utreder nu mannen, enligt P3 Nyheter

Mer om Nordisk Alternativhöger:

Nordisk Alternativhöger är en del av den öppet rasistiska identitära rörelsen, och propagandametoderna är inspirerade eller kopierade från den amerikanska så kallade ”alt right”-rörelsen. Ordförande för rörelsen i Sverige är Christoffer Dulny, som tidigare var en av topparna inom Sverigedemokraterna, och som även suttit i riksdagen för SD. 

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen förbjöds nyligen i Finland – läs mer om det här

Bör han få jobba kvar?