Lördag 8 Maj
Stockholm

Regeringen säger nej till att avkriminalisera narkotika

Annika Strandhäll inklippt framför en lina kokain.
1 av 3
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT
Björn Johnson
2 av 3
Forskaren Björn Johnson. Foto: Magnus Magntorn
Annika Strandhäll på presskonferens.
3 av 3
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT

Norge vill avkriminalisera narkotikabruk. Men här i Sverige sätter regeringen ner foten. Istället vill socialminister Annika Strandhäll ha en bred politik med "hårdare tag".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I veckan kom nyheten om att det nu finns en majoritet i norska stortinget för att avkriminalisera narkotika

Tanken är att avkriminalisering av missbruk ska göra droganvändning till en social fråga eller vårdfråga, istället för att missbrukare ska få straff. 

– Nu måste det byggas upp ett hjälpsystem som ska vara redo att ge missbrukare hjälp med en gång, från avvänjning för de tyngsta missbrukarna, till social hjälp för ungdomar som tas med små doser, sa då Nicholas Wilkinson, stortingsledamot för Sosialistisk Venstreparti till VG.

Men häri Sverige är inte regeringen beredd att öppna upp frågan om att avkriminalisera bruk av narkotika. 

– Nej, det kommer vi inte att göra i Sverige, säger socialminister Annika Strandhäll idag till Nyheter24

Socialminister Annika Strandhäll.

Behövs "hårdare tag"

Strandhäll säger också att en avkriminalisering skulle "ge felaktiga budskap" om att narkotika skulle vara ofarlig, och att en avkriminalisering inte skulle lösa några problem. 

– Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, säger Strandhäll.

Men alla tycker inte som Strandhäll. 

Björn Johnson är professor i socialt arbete vid Malmö högskola, och har forskat mycket om narkotikapolitik. Han är kritisk till Strandhälls uttalanden om att avkriminalisering skulle leda till att narkotika skulle uppfattas som ofarlig. 

– Det finns inga bevis för att avkriminalisering skulle ge den typen av signaler. Vi har försökt med en strikt förbudspolitik i flera decennier. Om man tittar på länder som testat avkriminalisering, till exempel Portugal, så handlar det inte om legalisering. Man har fortfarande en strikt politik när det gäller försäljning och smuggling. Det är bruket som avkriminaliserats, säger Björn Johnson till Nyheter24.

Björn Johnson. Foto: Martin Magntorn

Johnson tycker också Strandhälls uttalande om "hårdare tag" är märkligt. 

– Det låter som en ny policy från regeringens sida, det var något man pratade mycket om på 80-talet. Vi behöver utveckla vård och skadebegränsande insatser, inte ha hårdare tag. Jag vet inte hur insatt hon är, det låter som att hon blandar ihop avkriminalisering och legalisering. 

Läs mer om Norges debatt om narkotika här

Tycker du Sverige ska avkriminalisera narkotikabruk?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela