Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart är det inte längre kriminellt att knarka i Norge

Nyheter | 14/12/2017 09:35

Politikerna i Norge är överens. Vårt grannland kommer snart avkriminalisera narkotika.

Norge avkriminaliserar droger. Det står nu klart efter att det finns en majoritet för förslaget i stortinget, skriver VG.

Det är partierna SV, AP och regeringspartiet Høyre som står bakom uppgörelsen. 

Norge tar alltså efter Portugal, som införde ett liknande system 2001. Tanken är att en missbrukare behöver vård istället för juridiskt straff.

– Nu måste det byggas upp ett hjälpsystem som ska vara redo att ge missbrukare hjälp med en gång, från avvänjning för de tyngsta missbrukarna, till social hjälp för ungdomar som tas med små doser, säger Nicholas Wilkinson, stortingsledamot för Sosialistisk Venstreparti till VG.

Eftersom förslaget ligger i startgroparna är det fortfarande inte helt klart när lagen träder i kraft. 

Norska kristdemokraterna FrK och Fremskrittspartiet är motståndare till förslaget, då de anser att det skickar ut signaler om att det är okej att knarka. 

Skillnad på avkriminalisering och legalisering

Men det innebär alltså inte att det blir lagligt att knarka i Norge. Däremot kommer det inte längre vara straffbart att använda droger för eget bruk.

Snart kan det bli hårdare regler för den som kör bil dagen efter festen – läs mer om det här

Tycker du Sverige borde göra som Norge?