Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan ännu fler tvingas göra lumpen – så kommer det funka

- 16/01/2018, 10:12

Är du en av dem som vill göra lumpen? Nu kan snart ännu fler kallas in till värnplikt, enligt regeringen. Och förändringen kan ske väldigt snart.

Att göra lumpen, eller värnplikten, är ett hett diskuterat ämne. En del vill gärna rycka in och bli soldat, andra vill göra helt andra saker med sitt liv. 

Sen 2017 tvingas svenska ungdomar mönstra för att testa sina skills, och de som är tillräckligt bra kan tvingas göra värnplikt.

Tanken är att 4 000 ska göra värnplikt varje år, men väldigt snart kan den siffran öka till 5 000, skriver försvarsminister Peter HultqvistDN Debatt

Anledningen är att det behövs fler soldater för att försvara Sverige och se till att tillräckligt många vill jobba i armén som officerare. 

– För att klara det här krävs det att vi kommer upp i numerärer på värnpliktssidan för att intressera fler att arbeta i försvarsmakten, säger Peter Hultqvist till SVT. 

I det regleringsbrev regeringen skrivit till försvarsmakten står det utökningen av antalet värnpliktiga kan ske redan 2020. Försvarsmakten ska nu utreda möjligheterna för detta. 

Det innebär att du som är född 2001 och framåt kommer att påverkas av utökningen om den blir av.

Vill du inte göra lumpen? Det här händer om du vägrar.