Om du väl blivit inkallad måste du göra lumpen.
1 av 4
Om du väl blivit inkallad måste du göra lumpen. - Foto: TT BILD / TT BILD
Från och med 2 mars återinförs lumpen.
2 av 4
Från och med 2 mars återinförs lumpen. - Foto: TT
Och i januari 2018 är värnplikten ett faktum.
3 av 4
Och i januari 2018 är värnplikten ett faktum. - Foto: TT
Du som är född 2000 kan komma att kallas in.
4 av 4
Du som är född 2000 kan komma att kallas in. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vill du inte göra lumpen? Det här kan hända om du vägrar

13 000 personer ska mönstra och 4 000 personer kommer tvingas göra lumpen. Den som blir kallad men vägrar kan straffas.


Lumpen har gjort comeback i Sverige! Från oktober till april nästa år kommer 13 000 personer kommer att tvingas mönstra och sedan kommer 4 000 personer att behöva genomgå militär grundutbildning, GMU.

Här kan du läsa om vad du måste gå igenom för att gå gör lumpen – och det är inget du kan välja bort om du väl blir kallad.

Både mönstringen och utbildning är obligatorisk om du väl har blivit antagen.

Mönstringen

Om du blivit kallad till mönstring är det din plikt att infinna dig, du kan bara komma undan om du har giltiga skäl.

När någon uteblivit undersöker Rekryteringsmyndigheten om personen har tillräckligt goda skäl. Om den har det så får den en ny kallelse och får helt enkelt mönstra vid ett annat tillfälle.

Om personen däremot saknar giltiga skäl kommer Rekryteringsmyndigheten att göra en anmälan och en åklagare får ta ställning till om personen ska åtalas.

Lumpen

Har du blivit inkallad men vill inte göra lumpen? Tja, synd, är väl allt som finns att säga.

Nu måste du göra din militära grundutbildning enligt lagen om totalförsvarsplikt. Lagen gäller alla svenskar mellan 16 och 70 år och innebär att den som blir kallad måste slutföra sin utbildning och värnplikt.

Den inkallade som vägrar kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. Så länge det inte är höjd beredskap i Sverige, då kan fängelsestraffet bli så långt som fyra år.

Du kanske tror att det aldrig hänt, men jo, till exempel 2006 dömdes 32 män till fängelse för brott mot lagen om totalförsvarsplikt, vilket Sydsvenskan skrev om. Alla fick fängelsestraff, som dock var kortare än en månad.

Slippa lumpen?

Det är trots de hårda lagarna fullt möjligt att slippa göra lumpen. Försvarsmakten vill nämligen ha folk som är motiverade att försvara Sverige. Om du redan från början säger att du inte vill är sannolikheten liten att du blir en av de 4 000 personer som tvingas in i lumpen.

Läs här om vilka krav du måste uppfylla för att över huvud taget bli antagen.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vägra göra lumpen om du blev inkallad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.