Förbud mot att använda elefanter i cirkusakter.
Snart blir det förbjudet att använda elefanter i cirkusakter i Sverige. - Foto: TT

Nya lagen: Förbjudet att ha elefanter på svenska cirkusar

Enligt det nya lagförslaget kommer elefanter och sjölejon förbjudas på svenska cirkusar. Lagen, som är en del av nya djurskyddslagen, sätts i kraft nästa april.


Från och med nästa år kommer varken elefanter eller sjölejon tillåtas att vara med i cirkusakter i Sverige. En ny lag som föreslås träda i kraft den första april 2019 innebär att det blir förbjudet för cirkusar runtom i landet att använda sig av djuren under sina akter. 

Förbudet kommer i samband med regeringens nya förslag till djurskyddslagen. I förslaget förklarar  regeringen att de inte anser att det finns förutsättningar för djuren att få det de behöver, eller bete sig naturligt i cirkusmiljön. 

För Djurens Rätt, en organisation som kämpat för frågan under flera år, kommer lagändringen som ett glatt besked. 

Bildkälla: TT

– Vi gläds idag åt denna framgång! Djur är inte underhållning och äntligen får vi svart på vitt att djur som elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Sedan 2015 har organisationen fört kampanjen #IntePåCirkus som fått över 155 000 underskrifter.

Bildkälla: Pixabay

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig i frågan. Alla de 155 000 personer som skrev under vårt upprop till riksdagen och även de politiker som lyssnat på experter och opinionen och arbetat för att förslaget nu äntligen finns med i djurskyddslagen, fortsätter Camilla Björkbom.

Idag är det redan förbjudet för cirkusar att hålla bland annat rovdjur, apor, och noshörningar på cirkus, och från och med nästa år också elefanter och sjölejon.

Se även: Här attackeras den livrädda cirkushästen av lejon och tiger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du glad över den nya lagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

1 timme sedan
Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.