Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya lagen: Förbjudet att ha elefanter svenska cirkusar

- 18/01/2018, 14:42 -

Enligt det nya lagförslaget kommer elefanter och sjölejon förbjudas på svenska cirkusar. Lagen, som är en del av nya djurskyddslagen, sätts i kraft nästa april.

Från och med nästa år kommer varken elefanter eller sjölejon tillåtas att vara med i cirkusakter i Sverige. En ny lag som föreslås träda i kraft den första april 2019 innebär att det blir förbjudet för cirkusar runtom i landet att använda sig av djuren under sina akter. 

Förbudet kommer i samband med regeringens nya förslag till djurskyddslagen. I förslaget förklarar  regeringen att de inte anser att det finns förutsättningar för djuren att få det de behöver, eller bete sig naturligt i cirkusmiljön. 

För Djurens Rätt, en organisation som kämpat för frågan under flera år, kommer lagändringen som ett glatt besked. 

Nu förbjuds elefanter på cirkus.
Bildkälla: TT

– Vi gläds idag åt denna framgång! Djur är inte underhållning och äntligen får vi svart på vitt att djur som elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Sedan 2015 har organisationen fört kampanjen #IntePåCirkus som fått över 155 000 underskrifter.

Sjölejon.
Bildkälla: Pixabay

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig i frågan. Alla de 155 000 personer som skrev under vårt upprop till riksdagen och även de politiker som lyssnat på experter och opinionen och arbetat för att förslaget nu äntligen finns med i djurskyddslagen, fortsätter Camilla Björkbom.

Idag är det redan förbjudet för cirkusar att hålla bland annat rovdjur, apor, och noshörningar på cirkus, och från och med nästa år också elefanter och sjölejon.

Se även: Här attackeras den livrädda cirkushästen av lejon och tiger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du glad över den nya lagen?