Anonym siluett intersex
En majoritet av partierna i riksdagen vill öppna en diskussion om att införa ett tredje juridiskt kön. - Foto: Wikimedia/Pixabay/Picjumbo (Montage)

En majoritet av riksdagen vill införa tredje juridiskt kön

Sex av åtta riksdagspartier är positiva till att frågan om att införa ett tredje juridiskt kön ska lyftas upp till diskussion. Här får du koll på alla viktiga begrepp och vad det skulle innebära om Sverige införde ett tredje juridiskt kön.


En majoritet av riksdagspartierna vill diskutera frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och – för första gången – Centerpartiet står bakom utredningen. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

2016 var det bara två partier som ställde sig positiva till att införa ett tredje juridiskt kön.

Kristdemokraterna och Moderaterna säger däremot nej till en sådan utredning. Sverigedemokraterna är öppna för att diskutera utredningen. Fast partiet vill istället att diskussionen ska handla om "hur man ska definiera kön" och om Sverige istället bara borde fokusera på enbart "biologiska kön". 

Det hela är kanske lite rörigt när det kommer till begreppen och hur bestämmelserna i juridisk form ser ut. Vi tar en snabb genomgång:

Varför vill man införa ett tredje juridisk kön?

Det juridiska könet syns i passet. Bild: TT

Det finns flera anledningar, men främst ligger fokus på ickebinära personer. Kort sammanfattat handlar det om personer som inte följer tvåkönsnormen – alltså en person som inte identifierar sig som man eller kvinna.

Viktigt är att ordet inte betyder samma sak för alla som identifierar sig som ickebinära. Vissa känner sig som både och, andra känner sig som mittemellan och många känner inte att de identifierar sig med något kön alls.

Ett juridiskt kön är det kön som lagen anser att personen har. I Sverige registeras könet i folkbokföringen. Det kan i sin tur innebära olika rättigheter i olika delar av världen när det kommer till frågor som pensionsålder, försäkringsvillkor, rätt till föräldraledighet och så vidare. 

I Sverige är skillnaden inte lika stor då vi har många jämställda villkor för exempelvis samkönade äktenskap och värnplikt.

På engelska blir det lättare att skilja på juridiska och biologiska kön då gender handlar om det juridiska (eller samhälleliga) könet och sex innebär det biologiska könet.

När det kommer till ett biologiskt kön så handlar det om vilka könsdelar personen har. Det skulle i sin tur bli problematiskt att utgå från enbart det biologiska könet för intersex- eller transpersoner. 

Vänta nu – vad är intersex?

Intersex är ett begrepp som inkluderar personer som fötts med könsorgan, könshormoner och/eller gener som inte enbart kan definieras som man eller kvinna. Ett exempel är att en person kan födas med både vagina och testiklar.

Men vad betyder uttrycket cis-person som jag sett flyga förbi mig på nätet?

En cis-person är en person där könsidentitet, kropp och juridiskt kön stämmer överens med ens egna identifiering. Alltså är en cis-person inte en transperson eller ickebinära. Till exempel en man som har penis och som helt enkelt ser ut som en man (på sättet som normen tillskriver hur män ska se ut).

Könsidentiteter är ett komplex begrepp – och många identifierar sig inte på den binära skalan som innefattar två kön. Bild: Picjumbo

Finns det länder som har ett tredje juridiskt kön?

Ja. Exempelvis Indien har efter långa politiska diskussioner infört ett tredje juridiskt kön. De har sällskap av Nepal, Pakistan, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och – från och med förra året – Tyskland som var först i Europa med bestämmelsen.

Vad innebär det att korrigera sitt kön i Sverige?

Sverige kräver inte, som många andra länder gör, att en person som vill byta juridiskt kön (exempelvis från man till kvinna) också har gjort medicinska ingrepp exempelvis gällande könsorgan. Det enda som krävs är att man bott i landet i mer än ett år – och (vilket gör det jobbigt för barn och tonåringar) att personen fyllt 18 år.

I Norden har vi så kallade "könade personnummer" vilket är unikt. Med andra ord kan du se "vilket kön personen har" genom att kolla på de fyra sista siffrorna. Det har i sin tur orsakat stora problem för transpersoner som ändrat sitt personnummer.

– Det kan skapa enorma svårigheter, framför allt kanske om du är ung och inte så resursstark, exempelvis om du plötsligt inte har ett mobilabonnemang eller ett högkostnadsskydd, säger Ulrika Westerlund, ansvarig för utredningen om transpersoners situation i Sverige, till TT.

Hoppas du blev lite klokare av den här artikeln. Om du har frågor om könsidentitet så vänd dig till exempelvis RFSL, UMO eller projektet Transformering.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige införa ett tredje juridiskt kön?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera till sjukhus efter gasexplosion

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

1 timme sedan
E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.