Centerpartiet vill utesluta nämndemannen Ebtisam Aldebe
En kritiserad dom i Solna tingsrätt har fått stor uppmärksamhet. Nu kan centerpartisten Ebtisam Aldebe uteslutas. - Foto: TT/SVT/Twitter

Här är historien bakom den kritiserade misshandelsdomen i Solna

Hård kritik har riktats mot nämndemännen som friade en man i ett misshandelsmål. Centerpartiet vill utesluta Ebtisam Aldebe som är en av nämndemännen. Nu har hon och den andra nämndemannen också stängts av från tjänstgöring, med omedelbar verkan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Han kommer från "en bra familj" till skillnad från kvinnan som anmälde honom. Det var en av anledningarna till att en man friades i ett misshandelsfall i Solna tingsrätt i slutet av februari. 

Domen har mött starka reaktioner – och kan få allvarliga konsekvenser för nämndemännen. 

Solna tingsrätt. Bild: TT

Särskilt för centerpartisten Ebtisam Aldebe som kan bli av med samtliga uppdrag.

Vad hände egentligen?

Det började med att en 37-årig man polisanmäldes för misshandel. Enligt anmälan som gjordes 2015 ska han ha knuffat kvinnan in i möbler, slagit henne i ansiktet och dragit i hennes hår. Paret gifte sig enligt sharialag för sju år sedan, skriver Aftonbladet.

Kvinnan blev av rätten ifrågasatt eftersom hon inte löst problemet genom att berätta om misshandeln för släkten. De menar att polisanmälan gjort henne mindre trovärdig eftersom det inte anses "normalt i 'dessa kretsar'".

Varifrån kommer kritiken till domen?

I domen har rätten också skrivit att det inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld, för att exempelvis kunna få en lägenhet.

Advokaten Bengt Ivarsson är väldigt kritisk mot domen. Till Aftonbladet säger han:

– Det strider mot svensk rätt. Därför tycker jag man bör fundera på om de här två personerna är lämpliga att vara nämndemän.

Även åklagaren Josefine Dahlqvist förvånades över beslutet:

– Jag tycker att man har gjort en anmärkningsvärt felaktig bevisvärdering i det här målet. Man har inte tillämpat de bevisvärderingsregler och principer som man använder i svenska domstolar, säger hon till Aftonbladet.

En av nämndemännen som ville fria mannen, Ebtisam Aldebe (C), säger till Aftonbladet att hon följt svensk lagstiftning – men hennes parti kräver nu att hon avgår från sina uppdrag. Aldebe menar att hon nu blivit personligt påhoppad och att hon "dömt många mål".

Aldebe i en tidigare intervju med SVT. (Faksimil)

Hon – och de övriga nämndemännen – ska också utredas av cheflagmannen Lena Egelin som säger att de startat en utredning om nämndemännens lämplighet, skriver Aftonbladet.

Vad säger Centerpartiet?

Många centerpartister är kritiska mot Aldebes agerande och kräver att hon lämnar samtliga uppdrag i partiet. Centerkvinnorna har startat ett uteslutningsärende och även Centerns ungdomsförbund kräver att Aldebe lämnar partiet.

Centerpartiet har på Twitter skrivit att de "inte står bakom uttalandena och är inte för sharialagar". Aldebe har tidigare argumenterat för att svensk lag borde anpassas efter muslimer och har kandiderat till riksdagen för Centerpartiet.

"Vi är inte för sharialagar" skriver C på Twitter. Bild: TT/Twitter

På måndagsförmiddagen twittrade även Centerpartiets partiledare Annie Lööf om att ett uteslutningsärende har aktualiserats.

"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen", skriver C-ledaren Annie Lööf. Bild: TT/Twitter

Men kunde inte de övriga nämndemännen få mannen fälld?

Som sagt utreds samtliga nämndemän som var kopplade i det uppmärksammade fallet.  Två av de tre nämndemännen ville se en friande dom, medan en nämndeman och rådmannen ville fälla. Ytterligare en nämndeman är centerpartist – utöver Aldebe.

När det blir "oavgjort" mellan rättens ledamöter ska domstolen enligt rättegångsbalken alltid döma till den åtalades fördel – och därför friades mannen.

Domen har överklagats.

På torsdagen meddelande Solna tingsrätt matt man stänger av de två nämndemännen från vidare tjänstgöring. Det sker omedelbart, och nämndemännen har tre veckor på sig att säga något om saken, innan ett slutgiltigt beslut tas i frågan, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Borde nämndemännen uteslutas av C?
Tack för din röst!