Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har S, V och Mp verkligen röstat mot att förbjuda barnäktenskap?

- 26/03/2018, 13:49 -

En skärmdump från riksdagens omröstning om barnäktenskap sprids nu för fullt på sociala medier. Men vad var det som hände egentligen?

Har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstat mot ett förbud mot barnäktenskap?? Ja, det är lätt intrycket man kan få efter att ha sett en bild som just nu sprids snabbt på sociala medier. 

Bland annat har Paolo Roberto twittrat ut bilden, och fått stor spridning på inlägget.

”Så här röstade partierna om att förbjuda barnäktenskap! Hur fan kan man vara emot en sådan lag?”

Och ja, bilden stämmer. I en omröstning i riksdagen gällande barnäktenskap i  röstade S, Mp och V nej. Men innebär det här att man är för barnäktenskap?

Nej, det är inte riktigt så en omröstning i riksdagen fungerar. Häng med nu, för nu blir det åka av!

Så här funkar det:

Motionen (som du kan läsa i sin helhet HÄR) skrevs av Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Schulte, och föreslog att riksdagen skulle be regeringen att ändra lagen. Motionen ingick i Civilutskottets betänkande 2017/18:CU8.

Det är detta omröstningen gäller: ska riksdagen be regeringen utreda en ändring av lagen eller inte. Det handlar alltså inte om att ändra lagen direkt genom omröstning.

Grejen är bara att regeringen redan håller på att utreda just barnäktenskap. Att rösta ja i omröstningen blir därför lite knepigt för Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, eftersom det skulle göra att man ber sig själv att göra något som man redan håller på med. 

Detta var också något som lyftes fram i debatten i riksdagen innan själva omröstningen. Hela debatten går att läsa här

– När det gäller barnäktenskap är det såklart otroligt viktigt att motverka den företeelsen. Barn ska få vara barn och inte utsättas för äktenskap som är någonting för vuxna, sa Socialdemokraternas riksdagsledamot Hillevi Larsson i debatten. 

Hon fortsatte sen: 

– Regeringen har inte tagit ställning, utan vi får se vad remissinstanserna säger. Remisstiden gick ut den 8 mars, och regeringen får noga överväga förslag från utredningen men också remissinstansernas synpunkter. Sedan återkommer vi. Vi vill inte föregripa det här arbetet, men vi vill se väldigt tydligt att vi så långt som det absolut är möjligt begränsar möjligheten till barnäktenskap, för vi är emot den företeelsen.

En annan anledning till att V, S och Mp röstade nej var att man lagt en reservation till förslaget som handlar om Sveriges åtaganden mot EU och den fria rörligheten. 

Inte så enkelt som ja eller nej

Hela grejen blir alltså en slags slalom i svensk lagstiftning och parlamentarism. Även om regeringen är emot barnäktenskap ser det konstigt ut om man röstar för att göra något man redan håller på med, och på så vis föregår de remissvar som man väntar på.

Det kan tyckas vara överdrivet krångligt och formellt, men det är så riksdagsarbetet fungerar. Omröstningen innebär alltså inte att S, Mp och V är emot att lagstifta mot barnäktenskap. 

MER: Sa Löfven verkligen att landsbygden var till för stadsbor som vill koppla av?

Tycker du riksdagen är krånglig?