Trängselskatt
Nu kommer fler i Sverige tvingas betala trängselskatt - Foto: TT

Ny trängselskatt i 10 svenska städer – ska betala för prinsessdopet

Kritiken växer nu mot den nya trängselskatt som snart införs i 10 svenska städer. Många menar att skatten slår hårt mot landsbygden.


Idag kom till slut chockbeskedet. Tio svenska tätorter kommer att drabbas av trafikverkets nya trängselskatt, eller ”dopskatten” som den kallats internt. Den nya skatten kommer att börja gälla imorgon måndag, erfar Nyheter24

Skatten kommer drabba alla som har en bil tillverkad mellan 2007-2017, och tas ut så fort man kör in i en av följande orter: Uppsala, Västerås, Örebro, Norrköping, Linköping, Jönköping, Sundsvall, Fagersta, Tingsryd, och Sjöbo.

Såhär kommer det funka:

Hur hög skatten blir beror på hur gammal din bil är. En bil från 2007 beskattas med 20 kronor när man kör in i en skattezon, en bil från 2008 kostar 19 kronor per inträde, en bil från 2009 kostar 18 kronor, och så vidare. 

Pengarna ska bland annat gå till att finansiera prinsessan Adriennes dop den 8 juni. 

– Både ja och nej. Det kommer inte bara gå till dopet, utan till mycket annat också, som hans majestäts statsbesök på Seychellerna i höst. Han ska vara där i en månad och sådant kostar, säger Kungahusets kistmästare Peder von Schnitzelbaum till Nyheter24. 

Men skatten har redan fått rejäl kritik. Många menar att Sveriges bilförare inte ska behöva betala för kungahusets fester. 

– Man ska ju inte svära, men jag tycker det är förjävligt. Här kämpar vi för att få en levande landsbygd… det här är verkligen ett slag i ansiktet, säger Harald Darul, kommunikationschef på Tingsryds kommun.

På andra håll har skatten mötts av mer aggressiva reaktioner. 

– Vi kommer att gå ut och täcka för alla kameror nu under natten. Ingen stockholmare ska få oss att betala extra skatt. Det är inte medeltiden det här, säger Trängelvägrarnas ordförande Gabriel Bark, som helst vill vara anonym. 

Finns ett sätt att komma undan skatten

Men det finns faktiskt ett sätt att komma undan den nya skatten. Eftersom ändringen i trängselförordningen skrevs så fort har ett ganska pinsamt kryphål smugit sig in i texten. 

På sajten stoppatrangselskatten.se kan man läsa att ”den som vrider ner rutorna och har P4 på väldigt hög volym kommer undan skatten, eftersom man då inte längre räknas som fordon, utan som spridare av samhällsinformation”. 

Nyheter24 söker regeringen för kommentar. 

UPPDATERING: Denna artikel är ett aprilskämt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du nya skatten är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.