Stockholm

Tobias Andersson får nytt toppuppdrag i SD

Tobias Andersson i riksdagens presscenter.
Tobias Andersson är Sverigedemokraternas handelspolitiske talesperson. Foto: Jessica Gow/TT

Tobias Andersson, 22, är Sverigedemokraternas nya toppnamn i handelsfrågor. Men i bagaget har han ett skämt där han målade upp invandrare som tjuvar och våldtäktsmän.


Läs mer

När Sverigedemokraterna idag presenterade sin politik inför EU-valet i maj kunde man se ett relativt okänt ansikte bredvid Jimmie Åkesson – nämligen Tobias Andersson

Andersson är talesperson för Sverigedemokraternas ungdomsutskott Ungsvenskarna, och sitter i riksdagen sen valet i september – nu har 22-åringen blivit utnämnd till partiets handelspolitiske talesperson. 

– Jag är utbildad ekonom och tycker det är väldigt intressant hur man kan ge förtag kraft att växa och skapa förutsättningar för att skapa välfärd här i Sverige. Sen har jag också jobbat inom ungdomspolitiken, och det är väldigt brett, säger Andersson till Nyheter24 idag. 

Skämtade om övergrepp: "Uppskattades"

I slutet av 2016 hamnade Tobias Andersson i rejält blåsväder, när han på en kongress i Manchester skämtade om invandring och våldtäkter inför brittiska partiet Ukips ungdomsrörelse. 

"Jag är inte här för att stjäla era tillhörigheter, ockupera era hem eller attackera era kvinnor. Jag antar att ni redan har tillräckligt med utlänningar som gör det", sa Andersson då och skrattade. 

Nu har han alltså fått ett nytt toppjobb i Sverigedemokraterna, och är en av personerna som rent teoretiskt skulle kunna få ministerpost i en SD-ledd regering. 

Men i och med talet 2016, som fick viss internationell uppmärksamhet, finns det risk att skämtet är det första man ser när man googlar Andersson – även utomlands. 

– Jag tror det är väldigt lugnt. De som var på plats uppskattade skämtet, och det fanns goda motiv bakom det. Så jag tror inte det skulle påverka några handelsrelationer, säger Andersson till Nyheter24. 

Det fanns ju folk som inte uppskattade det?

– När uppskattar du någonsin något jag säger?

Jag syftar mest på att folk som Sverige ska ha relationer till och som eventuellt inte uppskattar det?

– Det är skillnad på vad du och dina kollegor tillskriver mig och vad gemene man uppskattar och tycker är roligt, och jag tror inte det är några problem alls.

Kommer du rösta på SD i EU-valet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.