Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslaget: Här ska alla åka gratis buss under vintern

- 21/02/2019, 20:12 -

Vänsterpartiets kommunpolitiker i Västervik, Andreas Rindbäck Wallin, vill införa gratis bussresor i kommunen under vintern.

I Sverige innebär vintern oftast kyla, snö och halka. Dessutom kan det hålla i sig väldigt, väldigt länge. Under den tiden på året kan det också vara svårt att röra sig normalt men också att komma fram med bil, cykel, moped och buss. 

Det är också under vinterhalvåret som kollektivtrafiken krånglar som allra mest. 

Vill införa nolltaxa

Trots att det kan vara besvärligt att komma fram på vägarna under vinterhalvåret, väljer nog många att ta bilen istället för att sitta på ett tåg som får stopp eller något liknande. 

För att färre ska ta bilen under vintern har Vänsterpartiets kommunpolitiker i Västervik, Andreas Rindbäck Wallin, föreslagit att kommunen ska införa nolltaxa på bussar under vintertid, skriver VT.

I en motion som han har lämnat in till Västerviks kommunfullmäktige står det att många låter bli att cykla på vintern eftersom det är halt. Han skriver också att de miljövänliga alternativen måste locka fler folk. 

"För att minska utsläppen av koldioxid måste miljövänliga alternativ göras attraktivare", skriver han.

Enligt Rindbäck Wallins förslag ska gratis bussresor införas under perioden 1 december till 21 mars, just för att fler ska avstå från att ta bilen och istället ta bussen. Allt för ett mer miljövänligt tänk.

"Tar färre bilen minskar trängslen vid rusningstrafik, koldioxidutsläppen blir mindre och trycket på parkeringsplatserna i centrum blir lägre", skriver han i motionen, rapporterar VT.

Vad tycker du om Rindbäck Wallins förslag?