Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sommar- och vintertid slopas i Sverige efter EU-beslut

- 26/03/2019, 16:51 -

Under tisdagen röstades det igenom i EU-parlamentet att det från 2021 är fritt fram att slopa sommar- och vintertiden.

Det har snackats om det ett bra tag och nu är det äntligen klart. År 2021 kommer det vara fritt fram för EU-länderna att slopa sommar- och vintertid. Idag röstades nämligen förslaget igenom EU-parlamentet med en klar majoritet.

Det var från början tänkt att införa förändringen redan 2019. Men efter en omröstning så flyttades datumet alltså fram till 2021, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Men innan det blir 100 procent klart så måste det förhandlas med medlemsländerna i Europarådet. Men går allt som planerat så kan det snart komma att bli ändringar för flera länder.

Klocka
Snart kan vi behöva välja mellan vinter och sommartid. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Vad betyder då det här? Jo – nu kommer EU-länder att behöva bestämma sig om de ska vrida om klockan för sista gången under den sista söndagen i mars eller ej. 

De länder som beslutar sig för att behålla vintertid kommer att få ställa om sina klockor för den sista gången under den sista söndagen i oktober 2021. 

Var står Sverige i frågan?

Ja – hur det egentligen blir för Sverige, det vet vi ännu inte. Det som står klart däremot är att EU uppmuntrar medlemsstater och EU-komissionen att koordinera sina beslut, så att tidsomställningar huller om buller skapar inte kaos på marknaden.

Haft organiserad sommar- och vintertid sedan 1980

Redan 1980 beslutade EU att medlemsstaterna skulle ha en "organiserad" sommar- och vintertidsomställning. Det för underlätta för marknaden och handel mellan medlemsstaterna.

Men nu ser det ut som att 2021 blir det sista datumet för det. We had a good run.

Vilken tid ser du helst att vi har?