Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu höjs skatten på iPhones, datorer och tv-spel

- 10/04/2019, 12:02 -

Nu blir det snart dyrare att köpa ett nytt Playstation eller iPhone. Från och med 1 augusti höjer regeringen skatten på hemelektronik som innehåller vissa typer av kemikalier.

Nu kommer det bli dyrare med tv-spel, iPhones, paddor och datorer. Detta efter att regeringen bestämt att den så kallade kemikalieskatten ska höjas. 

Kemikalieskatten infördes under sommaren 2017, och tanken är att produkter med farliga ämnen i ska bli dyrare. Framför allt märktes detta på spelkonsoler som då blev hundratals kronor dyrare. 

Och nu kommer elektronik alltså bli ännu dyrare – i regeringens vårbudget meddelar man att man ska få in nästan en kvarts miljard på höjda elektronikskatter.

– Det är rimligt att det ska kosta mer att förorena. Detta gäller oavsett om det handlar om att motverka klimatförändringarna eller att göra människors hem fria från hälsofarligt gift som kan komma från den elektronik som köps, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Nyheter24

Höjningen innebär att en bärbar dator kommer bli ungefär 60 kronor dyrare, medan priset på en iPhone går upp med knappt tio kronor. Den som däremot ska köpa något tyngre, typ ett kylskåp, kan det handla om så mycket som hundra kronor extra. 

Benjamin Dousa
Muf:s ordförande Benjamin Dousa rasar över skattehöjningen.

Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund Muf, tycker inte att skatten är bra alls. 

– Det här slår mot sånt som är roligt för oss unga, mot konsoler, datorer och mobiler. Redan idag har unga svårt att få ihop pengar, och nu ska alltså det bli ännu dyrare att ha kul, säger Benjamin Dousa till Nyheter24.

Men är det inte bra att man höjer skatten på kemikalier som kan vara farliga då?

– Riktigt farliga ämnen ska vi inte ha alls ha alls, men de som inte är så farliga ska man få bestämma själv om man vill utsättas för. Chips är ju inte heller nyttigt men det är ju ingen som vill förbjuda det, inte än i alla fall. 

Men Bolund håller inte med. 

– För en mobiltelefon som inte innehåller så mycket av dessa blir skatten  två kronor  och 60 öre. Två tre kronor är en kostnad jag tror att även många ungdomar klarar av om de ska köpa en ny mobil, säger Bolund. 

Höjningen börjar gälla 1 augusti 2019, så om du vill shoppa lite billigare är det kanske dags att passa på. 

Nu är Ebba Busch Thor mer poppis än Stefan Löfven – se supersiffran här!

Tycker du nya skatten är bra?