Playstation-kontroll och Magdalena Andersson. Kollage.
Magdalena Andersson vill höja skatterna. - Foto: Unsplash/Janerik Henriksson/TT

Nu höjs skatten på iPhones, datorer och tv-spel

Nu blir det snart dyrare att köpa ett nytt Playstation eller iPhone. Från och med 1 augusti höjer regeringen skatten på hemelektronik som innehåller vissa typer av kemikalier.


Nu kommer det bli dyrare med tv-spel, iPhones, paddor och datorer. Detta efter att regeringen bestämt att den så kallade kemikalieskatten ska höjas. 

Kemikalieskatten infördes under sommaren 2017, och tanken är att produkter med farliga ämnen i ska bli dyrare. Framför allt märktes detta på spelkonsoler som då blev hundratals kronor dyrare. 

Och nu kommer elektronik alltså bli ännu dyrare – i regeringens vårbudget meddelar man att man ska få in nästan en kvarts miljard på höjda elektronikskatter.

– Det är rimligt att det ska kosta mer att förorena. Detta gäller oavsett om det handlar om att motverka klimatförändringarna eller att göra människors hem fria från hälsofarligt gift som kan komma från den elektronik som köps, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Nyheter24

Höjningen innebär att en bärbar dator kommer bli ungefär 60 kronor dyrare, medan priset på en iPhone går upp med knappt tio kronor. Den som däremot ska köpa något tyngre, typ ett kylskåp, kan det handla om så mycket som hundra kronor extra. 

Muf:s ordförande Benjamin Dousa rasar över skattehöjningen.

Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund Muf, tycker inte att skatten är bra alls. 

– Det här slår mot sånt som är roligt för oss unga, mot konsoler, datorer och mobiler. Redan idag har unga svårt att få ihop pengar, och nu ska alltså det bli ännu dyrare att ha kul, säger Benjamin Dousa till Nyheter24.

Men är det inte bra att man höjer skatten på kemikalier som kan vara farliga då?

– Riktigt farliga ämnen ska vi inte ha alls ha alls, men de som inte är så farliga ska man få bestämma själv om man vill utsättas för. Chips är ju inte heller nyttigt men det är ju ingen som vill förbjuda det, inte än i alla fall. 

Men Bolund håller inte med. 

– För en mobiltelefon som inte innehåller så mycket av dessa blir skatten  två kronor  och 60 öre. Två tre kronor är en kostnad jag tror att även många ungdomar klarar av om de ska köpa en ny mobil, säger Bolund. 

Höjningen börjar gälla 1 augusti 2019, så om du vill shoppa lite billigare är det kanske dags att passa på. 

Nu är Ebba Busch Thor mer poppis än Stefan Löfven – se supersiffran här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du nya skatten är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.