Muf:s nya krav: Låt 18-åringar köpa folkcider i matbutiken

Att köpa cider med 3,5 procent alkohol i matbutiken är inte möjligt så som lagstiftningen ser ut idag. Det vill Muf ändra på.


Nu är det vår i luften och valborg i kalendern. Då väljer många att gå till bolaget och köpa lite dricka för att festa till det.

Men för den som inte vill eller kan köpa den starka cidern som finns på bolaget finns inte mycket att välja på. Så som den svenska alkohollagen är utformad får matbutikerna inte sälja cider som är starkare än 2,25 procent – detta trots att folköl får vara så stark som 3,5 procent. 

Detta vill Moderaternas ungdomsförbund Muf ändra på. 

– Det är riktigt illa att cidern förbises och inte spelar efter samma regelverk som folkölen. Vi ser det här som ett rimligt första steg i att förändra alkoholpolitiken, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa till Nyheter24. 

Dousa ser inte någon som helst anledning till att fortsätta förbjuda folkcider i Sverige.

– Det finns massor av orimliga regler i Sverige som man inte riktigt förstår, ta bara det här med att man nu ska förbjuda vattenpipa på uteserveringar till exempel. 

Du säger att detta är ett första steg, hur ser de andra stegen ut?

– Ja, på sikt vill vi att man ska kunna köpa vin, starköl och starkcider i matbutiken, men åtminstone borde man ju kunna köpa folkcider, säger Dousa. 

MER POLITIK: 5 saker du bara måste veta om EU-valet

/
/
Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du köpa folkcider i butiken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.