Alla datum att ha koll på under EU-valet 2019.
Här är alla datum att hålla koll på inför, under och efter EU-valet 2019. - Foto: Fracisco Seco AP/TT, Jessica Gow TT/TT

EU-valet 2019: Här är datumen att hålla koll på

Snart kickar valet till Europaparlamentet igång. Men när är det dags att rösta, när börjar utlandsröstningen och vilket datum kan man rösta i förtid? Nyheter24 listar alla datum du behöver hålla koll på.


Maj månad är äntligen här, vilket betyder att vi nu är inne på slutspurten inför det stundande EU-valet. Och som man har väntat va?

Men det är faktiskt så att de första rösterna börjar trilla in redan idag. Hade du koll på det? Om inte – oroa dig inte, man kan inte ha koll på allt. Men för enkelhetens skull så listar Nyheter24 alla viktiga datum för dig att hålla koll på!

Här är alla viktiga datum att ha koll på inför EU-valet 2019. Bildkälla: Henrik Montgomery TT/TT

Datum att hålla koll på:

2 maj

Röstningen på utlandsmyndigheter kan börja. Röstmottagningen kan starta vid olika tidpunkter och pågå under olika lång tid. Det är också första dagen som en budröst får göras i ordning.

En budröstning är när någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

8 maj

Den 8 maj kan du börja förtidsrösta i någon av lokalerna för förtidsröstning runt om i Sverige. Ta med röstkort och id-handling! Även budröster kan börja lämnas i röstningslokalerna.

23-26 maj

23-26 maj – pågår val till EU-parlamentet i alla EU:s medlemsländer.

26 maj 

Vallokalerna har öppet 8.00-21.00. När röstningen har avslutats genomför kommunerna en preliminär rösträkning. Både det preliminära och det slutliga resultatet kommer att visas på www.val.se.

27 maj

Länsstyrelsen påbörjar den slutliga rösträkningen. Men förutom det så börjar även ledamöter bilda politiska grupper i EU-parlamentet. 

Veckan efter valet

Cirka en vecka efter valdagen fastställer Valmyndigheten valresultatet och utser ledamöter och ersättare.

2 juli

Det nyvalda Europaparlamentets mandatperiod börjar den andra juli med ett sammanträde i Strasbourg, Frankrike.

Källa: Riksdagen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta i EU-valet 2019?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nvidia faller i börsöppningen

Planerade attack i Sverige – detta är IS Khorasan

Två afghanska medborgare har gripits i Tyskland – misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag. Enligt tyska myndigheter är de anhängare till terrorgruppen IS Khorasan.

Tungt på skolan: "Går nästan inte att ta in"

Den 17-åriga flicka som hittades misstänkt mördad i Skene var elev på gymnasieskolan i Marks kommun. Där har elever samlats under tisdagen för att minnas sin klasskompis. Det är så sorgligt så det går nästan inte att ta in, säger Rachel Törnell vid utbildningsförvaltningen.

Sex klimatrekord – och en strimma hopp

Det var rekordvarmt i land och på haven – men 2023 slogs också rekord i havsnivåhöjning, krympande glaciärer och förlusten av havsis i Antarktis. Sirenerna tjuter, varnar FN:s generalsekreterare. Men det finns en ljusglimt.

Kvinna drev bordell på massagealong – döms till fängelse

En thaimassagesalong i Kristianstad var enligt åklagaren en förtäckt bordell.

Fyra gripna i gemensam insats mot droghandel

Fyra personer greps misstänkta för att ha varit involverade i försäljning och transport av cannabis och andra droger, skriver Eurojust i ett pressmeddelande.