Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstroendet mot Annika Strandhäll – här är allt som hänt

- 17/05/2019, 08:36 -

Annika Strandhäll är regeringens socialförsäkringsminister. Än så länge. Men nu ser det riktigt illa ut för toppsossen, som ser ut att kunna få sparken snart.

Det stormar rejält kring regeringens socialförsäkringsminister Annika Strandhäll just nu. Nu pekar mycket på att ministern faktiskt riskerar att få sparken. 

Det är Moderaterna som riktat ett misstroendevotum mot ministern. Det innebär att riksdagen ska rösta om huruvida man har förtroende för Strandhäll eller inte. 

– Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, till Aftonbladet.

Sparkade chef lagom till valet

Så, vad handlar den här soppan om?

Jo, anledningen är att Annika Strandhäll 2018, då hon var socialminister, sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Enligt Strandhäll hade man under en längre tid haft samtal med Begler om att man var missnöjda med hennes insats – Begler själv menar att inga sådana samtal förts, och att hon fick sparken med två dagars varsel. 

Kritikerna menar att Begler fick sparken helt av politiska skäl, för att Socialdemokraterna skulle lyckas bättre i valet 2018.

Senare har det avslöjats att en tidigare generaldirektör har skrivit i ett mejl till Försäkringskassan att det är ”missvisande” att påstå att Begler blev varnad. 

Strandhäll själv menar att anklagelserna är hel ”ogrundade”, och att de bara är ett sätt för Moderaterna att bättra på sina siffror inför EU-valet. 

Ska utredas

Just nu ska riksdagens konstitutionsutskott utreda om Strandhäll gjort fel eller inte, och utskottet väntas komma med ett besked om ungefär en månad. Men Moderaterna väljer alltså att väcka misstroende redan nu. 

"KU:s betänkande presenteras om mindre än en månad. Det är desperat att inte invänta det. Det framstår som att Ulf Kristersson använder misstroendevotum av valtaktiska skäl", säger utskottets ordförande Hans Ekström i en skriftlig kommentar till TT.

Har stöd från andra partier

Kristdemokraterna kommer att stödja M:s misstroendeförklaring, och allting pekar på att även Sverigedemokraterna kommer göra det. 

På fredagmorgonen meddelade Liberalernas Jan Björklund att även hans parti kommer rösta för att Strandhäll ska bort. 

Det innebär att allting nu hänger på Centerpartiet, vars röster kommer bli helt avgörande för Strandhälls framtid. 

Senast ett misstroende väcktes i riksdagen var sommaren 2017 under den så kallade it-skandalen. Det slutade med att Anders Ygeman, som då var inrikesminister, och infrastrukturminister Anna Johansson tvingades avgå. 

En som däremot inte har problem just nu är Ebba Busch Thor – i en ny mätning springer hon om Stefan Löfven

Tycker du Strandhäll borde avgå?