Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll
Annika Strandhäll har hamnat i en riktig soppa. - Foto: Simon Rehnström /TT

Misstroendet mot Annika Strandhäll – här är allt som hänt

Annika Strandhäll är regeringens socialförsäkringsminister. Än så länge. Men nu ser det riktigt illa ut för toppsossen, som ser ut att kunna få sparken snart.


Det stormar rejält kring regeringens socialförsäkringsminister Annika Strandhäll just nu. Nu pekar mycket på att ministern faktiskt riskerar att få sparken. 

Det är Moderaterna som riktat ett misstroendevotum mot ministern. Det innebär att riksdagen ska rösta om huruvida man har förtroende för Strandhäll eller inte. 

– Vårt tålamod är slut och vårt förtroende är förbrukat, säger Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, till Aftonbladet.

Sparkade chef lagom till valet

Så, vad handlar den här soppan om?

Jo, anledningen är att Annika Strandhäll 2018, då hon var socialminister, sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Enligt Strandhäll hade man under en längre tid haft samtal med Begler om att man var missnöjda med hennes insats – Begler själv menar att inga sådana samtal förts, och att hon fick sparken med två dagars varsel. 

Kritikerna menar att Begler fick sparken helt av politiska skäl, för att Socialdemokraterna skulle lyckas bättre i valet 2018.

Senare har det avslöjats att en tidigare generaldirektör har skrivit i ett mejl till Försäkringskassan att det är ”missvisande” att påstå att Begler blev varnad. 

Strandhäll själv menar att anklagelserna är hel ”ogrundade”, och att de bara är ett sätt för Moderaterna att bättra på sina siffror inför EU-valet. 

Ska utredas

Just nu ska riksdagens konstitutionsutskott utreda om Strandhäll gjort fel eller inte, och utskottet väntas komma med ett besked om ungefär en månad. Men Moderaterna väljer alltså att väcka misstroende redan nu. 

"KU:s betänkande presenteras om mindre än en månad. Det är desperat att inte invänta det. Det framstår som att Ulf Kristersson använder misstroendevotum av valtaktiska skäl", säger utskottets ordförande Hans Ekström i en skriftlig kommentar till TT.

Har stöd från andra partier

Kristdemokraterna kommer att stödja M:s misstroendeförklaring, och allting pekar på att även Sverigedemokraterna kommer göra det. 

På fredagmorgonen meddelade Liberalernas Jan Björklund att även hans parti kommer rösta för att Strandhäll ska bort. 

Det innebär att allting nu hänger på Centerpartiet, vars röster kommer bli helt avgörande för Strandhälls framtid. 

Senast ett misstroende väcktes i riksdagen var sommaren 2017 under den så kallade it-skandalen. Det slutade med att Anders Ygeman, som då var inrikesminister, och infrastrukturminister Anna Johansson tvingades avgå. 

En som däremot inte har problem just nu är Ebba Busch Thor – i en ny mätning springer hon om Stefan Löfven

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Strandhäll borde avgå?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.