Regeringen psykisk ohälsa
Matilda Ernkrans vill satsa mer på forskning. - Foto: TT

Regeringen miljonsatsar på kampen mot psykisk ohälsa

Svenskarna mår allt sämre. Nu beslutar regeringen att skjuta till tio miljoner kronor till forskningen om psykisk ohälsa.


Regeringen kommer att lägga extra pengar under året på att bekämpa psykisk ohälsa. Det kan Nyheter24 idag som första media avslöja. 

Beslutet fattas idag, och enligt Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, ska pengarna gå direkt till forskning om hur man kan bekämpa och förebygga psykisk ohälsa. 

– Psykisk ohälsa är ett folkhälsoproblem, inte minst bland studenterna jag träffar runtom i Sverige, som måste tas på största allvar, säger Ernkrans till Nyheter24.

Tanken är att forskningen ska rikta in sig på psykisk ohälsa i ett tidigt skede, och för att hitta bättre metoder för att hjälpa människor som är i långvariga depressioner. 

– Jag hoppas att forskningen ska ge oss evidensbaserade metoder för att både förebygga psykisk ohälsa och i ett tidigt skede hjälpa de som drabbas, säger Ernkrans. 

Får kritik från de egna

Men alla tycker inte att pengarna är en tillräckligt stark åtgärd. Nu får ministern kritik från Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. 

– Det är bra att regeringen trappar upp arbetet mot psykisk ohälsa. Men för att komma åt grogrunden behövs större investeringar för att lösa bostadsbristen, klimathotet, betygshetsen i skolan de otrygga sms-anställningarna. Det skulle på riktigt minska den psykiska ohälsan bland oss unga, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Nyheter24

Ett växande problem

Psykisk ohälsa har under en lång tid varit ett växande problem i Sverige, inte minst bland unga. 2018 uppgav 41 procent av alla 11-åringar i Sverige att de haft minst två psykosomatiska besvär senaste halvåret. Det är nästan en dubblering jämfört med 25 år sen.

Och även om de flesta senskar menar att de mår bra, ökar den psykiska ohälsan bland unga. Störst ökning när det gäller nedsatt psykisk välbefinnande har dessutom skett senaste fyra åren, enligt Folkhälsomyndigheten.

MER POLITIK: Här är Anders Ygemans hån mot Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor

/
/
SSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft problem med psykisk ohälsa?
Tack för din röst!