Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 högerextrema partier Europa röstade på i EU-valet

- 27/05/2019, 08:40 -
Högerextremism i Europa

Le Pen, Salvini och Meuthen

AP via TT

En ny EU-grupp, bestående av högerextrema partiet, har bildats. Här är partierna som ingår i "Salvinis allians".

Italien – Lega (33,7 procent)

I Italien blev Lega, det som tidigare hette Lega Nord, största parti. Ledaren Matteo Salvini har utropat sig själv till ledare över den nya högerextrema EU-gruppen ”Salvinis allians”. 

Legas retorik går ut på att hetsa mot flyktingar och muslimer – Salvini själv har sagt att han vill genomföra massdeportationer. 

– Vi behöver en massutrensning, gata för gata, torg för torg, har Salvini tidigare sagt om flyktingar och invandrare. 

Här är de övriga sju partier som just nu ingår i Salvinis allians:

Frankrike – Nationell Samling (23,5 procent)

Precis som i EU-valet 2014 blev ökända Nationell Samling, med Marine Le Pen i spetsen, störst i Frankrike. Le Pen har jämfört muslimer med de tyska ockupanterna under andra världskriget, 

– Det handlar om en ockupation av vårt territorium, i distrikt där religösa lagar gäller. Det är en ockupation. Det finna stridsvagnar eller soldater, men det är likväl en ockupation, har Marine Le Pen sagt om muslimer. 

Tyskland – Alternativ för Tyskland (10,8 procent)

AFD såg länge ut att bli Tysklands stora vinnare i EU-valet, men resultatet på knappt elva procent var inte riktigt det toppkandidaten Jörg Meuthen och hans partivänner hoppats på. 

Bland annat har partiet plågats av oklarheter i hur man ställer sig till Ryssland och Vladimir Putin. Partiet har också gjort sig känt för högerextrema uttalanden och reklam. 

– I vissa tyska städer hittar jag inget Tyskland, har Meuthen sagt i en intervju, enligt BBC

Österrike – Frihetspartiet FPÖ (17,2 procent)

FPÖ, som suttit i regering i Österrike sen 2017, har länge omgärdats av skandaler. Bland annat har ledaren Heinz-Christian Strache pratat om "folkutbyte", en vanlig konspirationsteori i högerextrema kretsar. En annan partitopp skrev en dikt om Hitlers hemstad där han jämförde invandrare med råttor. 

Belgien – Vlaams Belang (11,4 procent)

I Belgien blev flamländska Vlaams Belang största parti. 

Det högerextrema partiet vill utvisa alla invandrare som inte vill anpassa sig till den flamländska kulturen. Partiet har också anklagats för antisemitism och islamofobi. 

Finland – Sannfinländarna (13,8 procent)

I Finland har Sannfinländarna varit en del av partietablissemanget under en längre tid. Olika skandaler har följt partiet, bland annat har en partimedlem uteslutits efter att ha gjort hitlerhälsning. 

Under 2016 uttryckte sig partiet sig positivt om det rasistiska nätverket Soldiers of Odin, som i Finland leddes av en dömd nazist, skriver Expo

Danmark – Dansk Folkeparti (10,7 procent)

I Danmark backade Dansk Folkeparti rejält – man mer än halverade sitt stöd från förra EU-valet. 

– Kanske är det alla miljötokars fel, sa den före detta partiledare Pia Kjærsgaard på partiets valvaka, skriver Politiken

Estland – Konservativa Folkpartiet (12,7 procent)

Estniska Konservativa Folkpartiet har sina rötter i etnonationalistiska grupper, och har pratat om den ”etniska blandningen” i Estland, och beskrivit invandring som ”skandalös”. 

Hur gick det här i Sverige då? Det kan du se här 

Är du orolig över utvecklingen?