Stockholm

Nya kravet: Bensinen ska inte kosta mer än tio kronor litern

Benjamin Dousa är Muf-ledare
Bensinen måste bli billigare, anser Muf. Foto: Lise Åserud/TT/Erik Engstrand/Muf

Bensinskatten måste sänkas ordentligt. Det anser Moderaternas ungdomsledare Benjamin Dousa.


Läs mer

Bensinen måste bli billigare. Rejält mycket billigare. 

Det anser åtminstone ledaren för Moderata Ungdomsförbundet, Benjamin Dousa, som nu har rasar i en debattartikel i Expressen. 

"Skattetrycket i Sverige är ett av de högsta i världen och med en hög skatt på bränsle väljer Socialdemokraterna och Centerpartiet att beskatta människor på landsbygden ännu mer", skriver ungdomstoppen i sin debattartikel.

Dousa föreslår sen en radikal sänkning av bensinpriset, en sänkning som förmodligen skulle få partiledaren Ulf Kristersson att bli lite nervös. 

"Priset på bensin vi konsumenter betalar består redan i dag till över 60 procent av skatt. Bensinpriset borde ligga runt 10 kronor litern snarare än 16–17 kronor litern", skriver Dousa i debattartikeln

När Nyheter24 nåt Benjamin Dousa räknar han med att förslaget skulle kosta ungefär 20 miljarder kronor, och att skattesänkningen ska finansieras genom att spara ner på välfärden. 

– Det kan till exempel finansieras genom åtstramningar i statens bidragssystem, lägre tak i a-kassan, krav på motprestation i socialbidragen och bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, säger Dousa till Nyheter24. 

Det låter som att du är beredd att offra en hel del för sänkningen, är det värt det?

– Sänkt skatt på bensin och diesel är inte sänkt skatt på nöjesåkande, utan jobb, företagande och avstånd. Ska människor kunna hämta och lämna på förskolan, handla mat och åka till sin arbetsplats även utanför Sveriges storstäder kan inte bensinskatten vara ohållbart hög.

Just nu ligger bensinpriset på en bit under 17 kronor för en liter, men hur mycket har den kostat genom historien? Det kan du läsa allt om här!

Håller du med Dousa?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.