Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets miljardsatsning – ska ge billigare busskort

- 02/07/2019, 10:34 -

Det ska bli billigare att åka kollektivt. Det är kärnan i det nya förslag som Vänsterpartiet presenterade på en pressträff idag.

Vänsterpartiet tycker det är för dyrt att åka kollektivt. Därför vill man nu göra en gigantisk satsning på buss, pendeltåg och tunnelbana.

– Det här är både en jämlikhetssatning och en klimatsatsning, sa vänsterledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff i Visby idag. 

Man vill också återinföra den tidigare satsningen på att barn och unga ska få gratis busskort på somrarna. 

– Det räcker inte att bilarnas utsläpp minskar. Det måste bli enklare och billigare för folk att åka kollektivt, säger Jonas Sjöstedt. 

Men billigt kommer det inte bli. Hela sex miljarder kronor kommer satsningen att kosta staten och skattebetalarna. 

Exakt hur mycket priset på busskort skulle kunna sänkas är upp till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att avgöra, men Sjöstedt tror att det kan handla om en sänkning på upp emot en tredjedel. 

– Ja, säkert 20-30 procent på vissa håll, och många skulle säkert använda det för att införa avgiftsfri kollektivtrafik också, säger Sjöstedt till Nyheter24. 

Varför ska dessa pengar gå till kollektivtrafiken och inte till vården, polisen eller skolan?

– Vi måste klara det också. Till skillnad från andra partier vill vi inte ta bort värnskatten eller göra stora skattesänkningar. Vi använder en rättvis fördelningspolitik för att klara välfärdens olika delar. 

Vänsterpartiet planerar att förslaget ska ingå i den budget partiet ska lägga i höst.

Tycker du förslaget är bra?