Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liberalerna vill ha el-motorvägar – för klimatets skull

- 03/07/2019, 11:35

Liberalerna vill göra sitt för klimatet. Under en pressträff berättar partiledaren Nyamko Sabuni att ett steg på vägen är att få igång elektrifieringen av lastbilar.

För att slå ett slag för miljön och klimatet vill nu Liberalerna elektrifiera Sveriges motorvägar.

Det är i ett nytt utspel från partiledaren Nyamko Sabuni som partiet nu vill att Sveriges lastbilar ska gå på el. 

Tanken är att en kommisson ska tillsättas för att driva på utvecklingen. 

– Vi behöver ställ om i godstrafiken. Därför vill vi ha en elektifieringskommission som ska samordna arbetet och se till att det finns en tidsplan som kan möjliggöra detta, sa Sabuni på en pressträff idag. 

Har goda förutsättningar

I takt med pressträffen släppte även Liberalerna ett pressmeddelande om förslaget. I pressmeddelandet skriver partiet bland annat att Sverige idag har goda förutsättningar för att klara av en sån här elektrifiering av motorvägarna.

"Vi har tillverkare i framkant såsom Volvo, Scania och Einride och vi att vi de senaste fyra åren gått från 10 000 till över 80 000 elbilar och laddhybrider visar att vi kan före i att elektrifiera fordonsflottan. Ska vi gå vidare till att elektrifiera också godstransporterna handlar det både om att säkerställa en tillräckligt laddinfastruktur och att på allvar börja investera i elvägar", skriver partiet i pressmeddelandet.

MER: Allt om Nyamko Sabuni – Liberalernas nya partiledare

Låter detta som en bra idé?