Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill förbjuda tiggare att samla burkar

- 23/08/2019, 08:11

Moderaterna i Täby och Danderyd upplever att tiggeri vid återvinningscentraler har blivit ett stort problem. Därför kommer de med ett nytt förslag i förhoppning med att stävja det.

De senaste året har ett litet antal kommuner infört så kallade "tiggeriförbud" av olika slag, i hopp om att bli kvitt med tiggeriet på gatorna.

Nu är kommunerna Täby och Danderyd inne på samma spår – men de vill inte bara införa ett "vanligt" tiggeriförbud. De vill även förbjuda insamling av kläder och pantburkar vid insamlingsstationer, skriver Dagens Nyheter.

– Människor känner sig otrygga och drar sig för att åka till återvinningsstationerna, säger kommunalrådet Erik Andersson (M) i Täby till DN.

Ett mer omfattande förbud än andra kommuner

Många kommuner har infört förbud eller tillståndskrav för tiggeri, endast vid butiker och centrala torg. Skulle nu detta gå igenom så blir förbudet i Täby mer omfattande än de som införts i andra kommuner så som Vellinge. 

– Det är riktigt att det här går längre än Vellinge, för vi har också aktiv insamling av andra tillgångar än pengar. Det ska nu prövas av länsstyrelsen, så får vi se hur de ställer sig till det. Men vår bedömning är att det bör fungera, säger kommunalråd Patric Hamilton (M) till DN.

Danderyds förslag liknar Täbys

Tidningen Dagens Nyheter har kikat närmare på detta och i deras kartläggning kommer det fram att även Danderyds kommun har ett liknande förslag på bordet.

Där vill man förbjuda tiggeri vid fyra torg, åtta matbutiker, nio återvinningsstationer och vid Danderyds sjukhus.

Förslaget ska nu tittas igenom och ett slutgiltigt beslut kan komma först senare i höst.

MER: 25 kommuner vill förbjuda tiggeri – här är hela listan

Vad tycker du om tiggeriförbud?