Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill utreda slöjförbud i skolan och förskolan

- 23/08/2019, 11:11

Snart kan det bli förbjudet med slöjor i skolan och förskolan. Ja – det är i alla fall något som Moderaterna vill se en statlig utredning om nu.

Moderaternas partistyrelse leker med tanken om att förbjuda slöja i både förskolan och skolan. Detta är faktiskt något som partiet nu vill se en statlig utredning om, skriver Dagens Nyheter.

– Vi är inte beredda att i nuläget säga ja till ett förbud men vi kan heller inte avfärda de argument som finns. Det ansvarsfulla sättet att ta det vidare är att samordna frågan i en ordentlig utredning, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till Dagens Nyheter.

Strider mot grundlagsskyddade religionsfriheten

Skolverket följer en del juridiska riktlinjer och i dagsläget skulle ett generellt förbud strida mot den grundlagsskyddade religionsfriheten. Däremot så håller dessa riktlinjerna på att tittas över.

– Principiellt är det en avvägning mot religionsfriheten, hur långt föräldrars bestämmanderätt ska gå om man väger det mot andra viktiga intressen som jämställdhet och lika behandling, säger Strömmer till DN.

"Skolan ska vara en frizon"

– Att slöja på barn är ett uttryck för en syn på heder och en syn på flickor som måste motverkas är de allra flesta överens om. Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger Strömmer till Dagens Nyheter.

MER: Moderaterna vill förbjuda tiggare att samla burkar

Vad tycker du om förslaget?